鴨寮街ENELOOP 3A充電池

小弟想買ENELOOP 3A充電池,前幾日去鴨寮街睇啲1800既。舖頭賣$99,有街邊檔賣$78,有啲賣$74, $65, 最平一檔係$58,比$78平咗25%,點解同一款充電池,啲價錢爭咁遠,平個啲係唔係有咩問題?

會唔會係舊款所以平D?
咁啱我都打算買幾粒eneloop電池,不過我係想買AA size。
之前未買過充電池,所以都希望其他CHing指教一下……

留意電池分幾代
有分2100 cycles, 1800 cycles, 1500 cycles

留意電池分幾代
有分2100 cycles, 1800 cycles, 1500 cycles
KinChungE 發表於 2015-1-15 21:00

有無話邊一代好用啲?有時新嘢未必好wor……

有無話邊一代好用啲?有時新嘢未必好wor……
hk133 發表於 2015-1-15 22:16

理論上越新越耐用

理論上越新越耐用
KinChungE 發表於 2015-1-15 22:25

即係2100 cycles最好,其次係1800 cycles?

我睇清楚,都係1800既,因為價錢差太遠,所以想問下有冇師兄知道咩事。

我睇清楚,都係1800既,因為價錢差太遠,所以想問下有冇師兄知道咩事。
skyman 發表於 2015-1-15 22:36

其實$7x係正常
$9x果D係搶錢
正如買部TV, 豐澤賣$6000, 但係舖仔可能$4500就得

$78同$58都係街檔,都係1800型號。

其實$7x係正常
$9x果D係搶錢
正如買部TV, 豐澤賣$6000, 但係舖仔可能$4500就得 ...
KinChungE 發表於 2015-1-15 22:37