[開箱] Panasonic eneloop AA電芯開箱

-----------------------------------推廣---------------------------------------
Camelion battery tester及Camelion slim traveler charger開箱:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
-----------------------------------推廣---------------------------------------

尋日,我行左鴨寮街一粒鐘,喺眾多排檔格價。
首先搵到$65四粒sanyo eneloop電池,無紙卡包裝或者膠盒,只係普通塑封。。。
無正式嘅package,擔心係假貨,所以無買。
之後搵到$128四粒sanyo eneloop電池(好似係第二代,1800 cycles)連埋一個原裝叉電器(插市電)。
同檔主講價,檔主話係“全港最平”,無得再平。。。
睇多幾檔,發現有兩三檔賣緊$110。。。
不過我比較想買USB嘅叉電器,所以我無買。
然後搵到一個GP嘅USB叉電器(PB310,連兩粒1300mAh AA電芯),$50,檔主聲稱“深水埗最平”。。。
然後我搵到有一檔賣$44。。。
而且嗰一檔有一款印住“panasonic"嘅eneloop AA電芯,$68四粒,似乎係第四代。
所以就買左啦。
就係咁,我成功為香港嘅經濟出一份力。

好啦,廢話講完啦,比大家睇下個包裝先。

買完之後上網搵番,先發覺似乎唔係行貨。。。睇包裝,應該係歐洲版?下面兩個網址供大家參考。
香港Panasonic:http://www.panasonic.hk/chinese/ ... geable-battery.aspx
歐洲Panasonic:http://www.panasonic-eneloop.eu/ ... teries/eneloop.html
唔理佢係行貨定係水貨,我只係擔心佢係咪假貨。。。

背面除左有英文,仲有一大堆外文,睇唔明。。。

睇個包裝,唔似係假貨。

3蚊賣番黎嘅“eneloop”電池盒,唔知係咪A貨。

之後就拆開包裝睇下啲電池係咩樣。
第一次買AA充電池,希望品質唔會令我失望。

拆開包裝之後,我將電池放入電池盒,居然啱啱好,好似度身訂造咁。。。

電池啲字印得好工整。

電池上面有鋼印,上面印住“13-12MW”。

正版eneloop係已經預充電,所以理論上係“即買即用”。
於是我將四粒eneloop分兩次放入一個用兩粒AA電芯嘅USB輸出應急電源(十幾蚊一個嘅雜嘜貨)。
應急電源嘅包裝寫明要用兩粒1.5V嘅鹼性電芯,但係用兩粒eneloop,依然可以正常輸出。
所以估計應該係正貨。(無影低,所以無相睇)

至於嗰個GP嘅USB叉電器,既然佢都送左兩粒充電池,咁就無謂浪費啦。
於是就喺度叉緊電。

叉左起碼8粒鐘都好似未叉滿。。。說明書又無講指示燈會唔會變色。。。即係點吖????
說明書話,叉完電之後,電池唔會有微熱。
但係尋日已經叉左起碼兩粒鐘,宜家又叉左大約7個半鐘,電池摸落都係有啲暖。
希望有經驗嘅CHing可以話比我知,幾時先叉滿。。。

回覆 1# hk133

此款 GP 充電機無轉燈顯示充滿 (我部插 AC,充電長著綠色燈)
要參考附送之單張,話你舊電幾多 mAH,,就約要充幾耐

http://www.pcstore.com.tw/kuangnan/M08369766.htm

我今日在鴨記見 Panasonic eneloop 賣 $68
返而 三洋 eneloop 賣 $70

我今日在鴨記見 Panasonic eneloop 賣 $68
gladnews88 發表於 2015-1-17 21:12

因為三洋印住 2000mAh 咖  

gladnews88 發表於 2015-1-17 21:12

三洋係行貨,panasonic係水貨……
不過用三洋牌子嘅eneloop好似係第二代or第三代,2100 cycles嘅panasonic eneloop係第四代(三洋電機已被panasonic收購)。
所以當然買panasonic第四代啦!

回覆 2# gladnews88

我睇左,所以發帖之後一小時,為左避免過充,我都係選擇拔除電源。
其實我都睇到有一款panasonic evolta嘅USB叉電器,不過貴差唔多一倍($8x),所以就無買到。

三洋電要去大鋪,因為排檔買過假貨

三洋電要去大鋪,因為排檔買過假貨
newdaylow 發表於 2015-1-17 23:03

大舖搵唔到sanyo,我喺某一間“電x新一代”只係見到有panasonic evolta嘅兩粒AA電連充電器賣……我無認真睇過,可能睇漏左……

大舖搵唔到sanyo,我喺某一間“電x新一代”只係見到有panasonic evolta嘅兩粒AA電連充電器賣……我無認真 ...
hk133 發表於 2015-1-17 23:27

萬成/永成大鋪有

回覆 8# hk133

鴨街   華輝有單張分辨真假三洋