[開箱] 久遺了嘅A4Tech

[前言]

有年資嘅玩家一定聽過呢個品牌, 近年係香港市場消失咗. 還記得當年冇錢買來路名牌Microsoft同Compaq等 trackball mouse之下, 要搵好用抵用嘅貨色, A4Tech係其中一個心水土牌(以冇錢嘅學生哥黎講). 直到光學mouse主宰市埸,optical mouse價位大覆下降到二三十蚊都買到嘅時代, 先開始買番啲入門級嘅Logitech同Microsoft產品. 而近年gaming gear大行其道, gaming mouse五花百門,  係平平哋又想試新嘢嘅情況下, 唯有做下功課. 身在外地, 要買番同香港一樣款嘅產品都唔係咁易, 如果要硬食貴價, 不如去發掘下市場上有乜奇異產品仲好? 正因為咁, 係網絡世界竟然出現番A4Tech呢個名字, 見到有好多德國,北美同東歐嘅玩家評價幾好, 就開始向呢個方向入手...

[正題]

A4Tech近年以Bloody系列作為佢地gaming gear嘅代號. 佢地嘅產品有keyboard mouse headphone等等. 以Bloody mouse為例, 產品型號都幾多樣化. 今次買嘅係入門貨色VM系. 成個V系有6,7款mouse, 佢地功能係一樣嘅, 唔同嘅只係外形同價錢 (假設造功用料一樣), VM嘅分別就係幾塊mouse腳換成金屬, 據稱可以提高流暢道同耐用性, 稍後會有多啲資料同大家分享. Bloody mouse另一特色就係啲古惑嘢. Mouse上有個制可以開關特定嘅CORE做出相對嘅古惑嘢. 例如可以做到射擊game嘅recoil自動修正同單發槍都變機關槍等等, 不過首先聲明, 呢啲功能有機會俾隻game detect到而踢你出局, mouse software亦可以調整呢類古惑嘢用到幾盡, 所以呢..... 自己諗. 我冇用過其他gaming mouse或類似嘅cheating software, 所以成件產品對我嚟講係滿足左實用+新奇

講住咁多, 睇下實物啦

A4Tech以Bloody line打入gaming gear行列

其中一樣古惑嘢 - Recoil修正

VM版金屬腳, 據稱有300km耐用度

產品包括mouse主機, 兩張貼紙, 一份英文/捷克文快速說明, software簡介/download link

V/VM版mouse有3個CORE, CORE1 可以做到RTS game 多連技, CORE2做到單發變機發槍同Macro, 仲有CORE3同CORE4可以俾錢升級, 但未清楚細睇有咩玩法

金屬腳

最後講下價錢, 我呢面買, 為港紙HKD$216, 但如果上去德國同波蘭嘅網站買, 只需要HKD$120-130, 有興趣嘅朋友可以搵下

支持開箱

Bloody v7新版  可惜台服禁用腳本  不過食在mouse入面也不易被發現 連續使用會被清倉存

A4Tech 好耐冇見

依隻手真係好耐冇見

https://www.youtube.com/watch?v=a67_Rj67EIY

由10:00開始睇,就會睇到啲古惑嘢係點樣。。。

依家先知 bloody = A4Tech

A4Tech一直都在(主要平價mouse), 只係唔係主流

之前一路都有呀, 好似係plextor果間代理做