牙石個啲headset 掂唔掂?

例如strix pro

回覆 1# takayo72

佢呢個系列有三款
基本上Strix Pro最普通, 不過都有降噪功能
Strix DSP多個USB station, 方便調較, 同埋有Dolby Virtual7.1
Strix 7.1 就有真7.1, 功能同價錢都係最勁XD

價錢唔差得多買DSP囉~

Hold total control in your hand with the Strix " 7.1 USB plug-and-play audio station", which works as a USB sound card and includes effective environmental noise cancellation (ENC) technology,

小弟愚見, 官網都冇寫係real 7.1 ,  而且 " 7.1 USB plug-and-play audio station"
如果係真正既real 7.1 , 係要有7條獨立既audio 線, 再駁落sound card 再駁落headset
單係USB 就話做到real 7.1, 佢咁講, 咪咁信囉,
跟手負責新條定商品說明條例既海關可能又會有野做

Strix 7.1 確實有分開前後左右sub單元,但出嚟效果同5.1/7.1 speakers 相差幾多呢?

有冇師兄試聽過?

Hold total control in your hand with the Strix " 7.1 USB plug-and-play audio station", which works a ...
Lacgz 發表於 2015-2-5 12:30

真正既real 7.1 , 係要有7條獨立既audio 線, 再駁落sound card 再駁落headset
呢個我都有諗過懷疑到底係咪真7.1而上網搵過資料
但我又唔係專家, 官網又介紹真7.1.....所以唔敢多講, 廢事錯左俾人插一, 只好半信半疑地信住先....

真正既real 7.1 , 係要有7條獨立既audio 線, 再駁落sound card 再駁落headset
呢個我都有諗過懷疑到底係 ...
牛丸 發表於 2015-2-5 13:31

Strix 7.1個HDMI頭其實已經carry咗10個唔同嘅channel, 落佢果10個唔同嘅單元
再加埋呼吸燈效果

你講緊果D要3個3.5mm頭果D已經過晒時...
Strix 7.1呢個價錢, 已經包埋個7.1 sound card比你, 其實抵到爛

回覆 5# 牛丸

其實一般1條hdmi都可以做晒7.1 所以出面D amp唔會有4個input分4條線入
Strix 7.1 係PC => USB => USB Station => Headset (HDMI 頭)
睇下呢個開箱就會明
http://www.coolpc.com.tw/phpBB2/ ... 0&sk=t&sd=a

我想知個7.1 surround 效果如何

回覆  牛丸

其實一般1條hdmi都可以做晒7.1 所以出面D amp唔會有4個input分4條線入
Strix 7.1 係PC => USB ...
hirodo 發表於 2015-2-5 13:58

明白, 因為我之前睇過Razer果隻就係有d懷疑, thanks~