[操作疑難] 一體機掃描問題

用epson wp-4531掃描,灰階,200dpi。初頭掃描好快,一分鐘可以scan 6~7張,但連續掃描 25張左右,個掃描程式就開始hand,掃一張hand幾十秒先給你掃下一張,掃描速度嚴重下降。要停低等幾分鐘再掃先唔hand。
我換左2部電腦試,用usb定wifi(部機可以air scan),都係咁。
各位巴打,有乜方法可以解決呢個問題?

via HKEPC Reader for Android

可能喺部機需要緩沖

可能喺部機需要緩沖
Strike_Zero 發表於 2015-2-7 03:05

我部齋scanner  v330  連續scan幾百頁未hand過,部一體機仲貴過佢,點解會咁?

1. 你部機buffer有幾多,爆buffer做唔到野要清左d先再行到,
2.你部scanner 零件連續運作下,需要冷卻!

1. 你部機buffer有幾多,爆buffer做唔到野要清左d先再行到,
2.你部scanner 零件連續運作下,需要冷卻! ...
felixho 發表於 2015-2-7 13:37

但我部scanner epson v330是唔使冷卻的,一體機epson wp-4531反而要。都係同個牌子,點解會咁?

我部齋scanner  v330  連續scan幾百頁未hand過,部一體機仲貴過佢,點解會咁?

via HKEPC Reader for An ...
huangdog 發表於 2015-2-7 12:59

V330可以一分鐘scan 6-7張?!
你擺紙都擺唔切啦

但我部scanner epson v330是唔使冷卻的,一體機epson wp-4531反而要。都係同個牌子,點解會咁?

via HKE ...
huangdog 發表於 2015-2-7 19:27

唔關冷卻事
係send唔切data去PC
初頭就keep住響scanner既buffer (RAM)入面
但係爆buffer就唯有send一張先scan一張

V330可以一分鐘scan 6-7張?!
你擺紙都擺唔切啦
KinChungE 發表於 2015-2-7 22:50

我用按鍵精靈幫我係電腦自動按制scan,我唔使按,我只需顧住擺紙。v330 200dpi彩色/灰階    的確沒一分鐘6-7張,係3-4張。
wp-4531   200dpi灰階初頭真係6-7張一分鐘,有時真係擺紙擺唔切,我唔係用自動入紙。呢种速度scan真係又刺激又過癮,睇部機快定我手快。

唔關冷卻事
係send唔切data去PC
初頭就keep住響scanner既buffer (RAM)入面
但係爆buffer就唯有send一張先 ...
KinChungE 發表於 2015-2-7 22:51

但頭25張scan完真係即刻出文件,咁快出到文件佢del緩存都應該好快掛。

回復 9 #huangdog

I have the same problem with other scanner. Don't understand why. But power off and on the machine can scan normally again