[開箱] Camelion battery tester及Camelion slim traveler charger開箱

今次開箱嘅主角就係鴨寮街買番黎嘅Camelion battery tester($18)同埋新高登三樓買番黎嘅Camelion slim traveler charger($60)!!

首先睇下Camelion battery tester。
由於包裝一眼睇完,所以直接睇下實物。

簡單而直觀嘅三粒LED燈,可以簡單咁了解電池使唔使叉電。

側邊嘅刻字代表可以測試嘅電池類型。

測試某品牌嘅充電池,叉滿電之後再測,係顯示綠燈(要撳實先可以測得準,否則測到嘅電壓會比較低。。。)
品質唔錯,但係要撳實先可以測得準比較麻煩。。。
總括而言,係一款簡單實用嘅小工具。

簡單睇完Camelion battery tester,宜家睇一下主角:Camelion slim traveler charger!!
$60嘅價格好吸引,尤其係佢嘅四個叉電管道都係獨立嘅,而且仲會喺充滿電之後自動斷電。仲有,佢係快叉,2小時叉滿一粒2000mAh嘅電池。有各種各樣嘅電路保護,例如5小時內自動斷電(避免過充),溫度保護等等。

除左有叉機,包裝後面仲有一條電源線,係標準8字頭。

Camelion嘅logo印得幾清晰,估計唔係假貨。。。

拆開包裝,發現入面原來仲有一本說明書。
說明書有幾種語言,不過無中文。。。

可以只叉一粒!!!我就係要哩一種叉機!
不過差電嗰時會有“滴答”聲,唔知係咩原因。。。
叉電發熱比GP大,不過未到燙手嘅地步。。。

叉普通電池,叉機就會停止輸出,並且指示燈會閃,提示用家移除該電池。
其餘嘅叉電位仲係可以繼續正常工作。

嗰個叉電位之後仲係可以正常使用。
一粒電池叉滿電嗰時,上面嘅指示燈會由紅色轉為藍色。

2015-02-16補充:camelion slim traveler charger嘅所有金屬接口,都係唔會吸附磁石。

以上嘅兩款Camelion產品,品質都唔錯,推介大家試一下。

---------------------------------------------------------------------------

題外話:
之前我去GP嘅網站,查詢PB310嘅指示燈會唔會轉色,等左一排,GP終於有回覆。

原來指示燈真係唔會轉色,要自己計時,幾多mAh就要叉幾耐。。。

細心啲睇,我發現佢係轉發電郵。哩個email本身係GP Global Corporate Marketing Department發送比香港GP嘅。。。
香港GP發送比我嘅電郵,發送日期係2月6日。

但係GP Global Corporate Marketing Department早就喺1月17日發送電郵比香港GP。。。

回覆查詢嘅速度比較慢,之前e****tec只係用左兩日就比到答覆。

依家先知一般叉機唔可以淨叉一粒
"滴答"聲我估係正常,因為用緊嘅三洋牌都有,仲有啲"之"聲添
當然係講緊放到好埋先聽到啦

Camelion 呢款Charger, 同我幾年前買的一樣, 果隻用左幾次就唔用, 充電時熱到燙手, 結果送左比朋友 !

charger, 而家都係用Sanyo , Panasonic 同 Powerex

依家先知一般叉機唔可以淨叉一粒
"滴答"聲我估係正常,因為用緊嘅三洋牌都有,仲有啲"之"聲添
當然係講緊放 ...
CMZ 發表於 2015-2-15 00:43

我原本嗰個GP USB叉機,45蚊,無充電指示燈,又無得只叉一粒,叉滿電又唔會自己斷電,又要叉得慢。。。不過夠細,而且唔會佔用多一個插座位,所以出門用應該幾方便。
    其實買camelion之前,我有考慮過nitecore i2,

不過鴨寮街店舖售價最低$85,而且最多只可以叉兩粒,所以都係決定暫時唔買。。。
加上我比較喜愛camelion嘅指示燈,圓環設計幾特別,睇落幾好,而且價錢比nitecore平啲,以及以前用過camelion嘅產品都覺得ok,所以就買左camelion嘅叉機。

回覆 3# yaunb

尋日我試過,camelion發熱係比我嘅GP叉機勁好多,不過都只係去到暖手嘅程度,無燙手咁誇張。。。
一件產品嘅品質好唔好,多數有樣睇。如果佢個外殼有明顯嘅瑕疵,咁佢嘅品質都唔會好得去邊。。。
$60黎講,camelion哩款叉機都幾好,整體品質唔差,電路保護充足,可以話係超值。

我有哩款 camelion fast charger, 用咗起碼 8 年未壞

缺點 : 必須同時充兩粒......如電池開始衰, 會紅綠燈輪流閃死都唔肯充

優點 : 能篩選打柴電池

我原本嗰個GP USB叉機,45蚊,無充電指示燈,又無得只叉一粒,叉滿電又唔會自己斷電,又要叉得慢。 ...
hk133 發表於 2015-2-15 09:01

我都有用GP USB叉機,佢充滿都唔識轉燈令我有點擔心會否有問題
其實依家D充電池過充會否變壞?

我都有用GP USB叉機,佢充滿都唔識轉燈令我有點擔心會否有問題
其實依家D充電池過充會否變壞? ...
hkocx 發表於 2015-2-15 22:44

要充十幾粒鐘起碼嘅超慢叉機, 預你長期叉住都得咖, 所以唔識轉燈, 什至冇燈

回覆 7# hkocx

如果係慢叉就唔怕,叉足一日都應該唔會有太大問題。
    不過安全起見,最好要自己計時,夠鐘就要記得拔除電源,以防萬一。
    又或者買一個有充電指示燈嘅叉機,有啲甚至喺叉滿電嗰時會自動斷電。

我有哩款 camelion fast charger, 用咗起碼 8 年未壞

缺點 : 必須同時充兩粒......如電池開始衰, 會紅綠燈 ...
imax 發表於 2015-2-15 21:46

我宜家依個camelion slim traveler charger都可以篩選打柴電池,仲要可以叉單數嘅電池。