[測試] USB 4 port 5A charger測試

最近淘了一款charger回來,貪佢夠細小,有多國插座。
Spec: 1st+2nd USB 2.5A, 3rd+4th USB:2.5A

用EBD負載測試,用2.4A load,用了半小時之後它cut電,然後用2.2A負載,加一部平板,一部手機,total約2.2+1.2+1.1=4.5A,穩定通過了一小時。

大字標示 5V/5A,   細字標示 5V/6A 好山寨 feel  

回覆 2# imax

根本就係山寨貨,周街都有。。。

最近淘了一款charger回來,貪佢夠細小,有多國插座。
Spec: 1st+2nd USB 2.5A, 3rd+4th USB:2.5A

avdaemon 發表於 2015-2-15 20:50

小心因“小”失大!山寨雜嘜貨要盡量少用!體積越細,散熱空間越少!如果用料差,咁就。。。
    買一個正規有牌子、香港行貨嘅火牛,6A output,最平95蚊就有一個啦,雖然或者會大舊啲,但係點都安心啲!有啲牌子出過一啲體積更小嘅火牛,輸出一樣強勁,不過當然會貴啲。
    最好搵一個有一定知名度嘅牌子,用起黎都放心好多!

小心因“小”失大!山寨雜嘜貨要盡量少用!體積越細,散熱空間越少!如果用料差,咁就。。。
    買 ...
hk133 發表於 2015/2/16 13:20

呢隻牌子美國有賣,係出口貨,Safety Certificate都多過Orico個隻好多!

回覆 5# avdaemon

http://bbs.gfan.com/android-4782627-1-1.html
    yoopoo某款charger嘅拆機,留意其他網友嘅評論。睇佢嘅做工,實在唔算好,稍微有啲知名度嘅中國牌子,都唔會整到咁。。。

出口貨唔等於好嘢,大把雜牌產品都可以喺外國買得到(尤其係ebay,有大把)。
   ORICO都有出口,唔通佢品質特別好?

買 ...
hk133 發表於 2015-2-16 13:20

請問95蚊係邊到有,什麼牌子來的?

請問95蚊係邊到有,什麼牌子來的?
Faizu 發表於 2015-2-16 20:16

Orico dch-4u,新高登三樓orico專賣店有得賣,電源線係標準英規插頭。
算係幾抵用,不過size比較大。

回覆 6# hk133

Orico都一樣係cheap野,我LOAD電流2+1.8A兩小時當件charger冇問題,當係for travel用,如需要長期heavy loading,我都去買Anker啦

其實細個的 charger

入面邊有位置放 parts