想買個新機械 keyboard 鍵盤,有冇好推介?

話說好耐冇講過 keyboard,我有 Ducky 第一代 DK9008 青軸(依家比左屋企人用),亦玩過屋企人係台灣買嘅 KBtalKing Pro 藍牙紅軸,入正題,
依家用緊 Ducky Shine 1 茶軸,想換嗰新 keyboard,大家有冇咩好推介?
其實最主要係用黎打英文,(中文我又唔識打),我對用 keyboard 嚟打機嘅要求又唔高...

要求:
$1800 樓下(當然越平越好)
唔要 mini,102 keys 或以上
耐用,唔易壞
紅軸或相似嘅自家軸(自家軸嘅話最好可用番 MX keycap)
最好發光(但發光嘅話就一定要綠色/可以較綠色)
Realforce 暫不考慮(因為買得 Realforce 我就會買埋 RF 用綠色 keycap)
諗到先再加~

Thanks all!
最後,分享下依家啲 keycap(求其影 only)

金屬 keycap,發光效果唔錯,但耐用度比想像中差~

發光骷髏頭

綠半透明 keycap,不過 shine 1 嗰 LED...

仲有一堆綠色 keycap~

ducky shine3 紅軸綠光
corsair k70 rgb red switch
(如你要side key先考慮k95)
LOGITECH G910 orion spark 自家軸
(有FD買左, 禁落似電容, 但較淺, 唔知高登黃金有冇鋪有得比街客試禁)
鐵修羅 Lobera Supreme red switch
(台灣牌子, RGB燈, 勝在價錢抵玩)
steelseries apex 800m
(自家軸, 等緊到貨即刻入手, 到時話你知咩手感)

回覆 2# ibchrist

ducky Shine 3 --> 好似冇乜特別,而且已經係舊款
    corsair K70 RGB --> 依款有睇開,之前試過非 RGB 版幾好,尤其軟尼龍 keycap(可惜唔係綠色),又係用 cherry RGB,好似有信心啲,主要考慮中
    logitech G910 orion spark --> 噤嗰幾下好似唔錯,仲有手機 app 玩(不過好似冇乜用),可惜唔 support MX keycap 就差左啲,主要考慮中
    鐵修羅 Lobera Supreme --> 我知依個 brand 一直做開性價比,睇個款冇咩特別,未試過,唔知佢 software/firmware 做得好唔好呢
    steelseries apex 800m --> 依款新嘅未試過,不過睇款似薄膜,手感有保留,魔鬼都話唔識欣賞~
btw, thanks

回覆 3# chrislovejill91

咁不如 BLACKWIDOW ULTIMATE,得綠色唔使轉添~
其實一直都幾鐘意 razer 嘅 design,不過聽聞 QC 好差,有啲驚...
而且仲未試過佢嘅自家軸

紅軸同有燈
K70 RGB 正啦
外形夠型   手感又幾好
又用CHERRY 軸
冇燈既就一定FILCO 啦~

回覆 5# jasonfoknxu

個人覺得razer qc 都唔係傳聞咁差姐
至少我用過naga 2012,taipan,kraken 7.1
Tiamat 7.1,blackwidow ultimate 2013
Blackwidow ultimate chroma 全部都仲健在

撞手神+1
個個話TT KEYBOARD易炒
我個隻都用左兩年

回覆  ibchrist

ducky Shine 3 --> 好似冇乜特別,而且已經係舊款
    corsair K70 RGB --> 依款有 ...
jasonfoknxu 發表於 2015-2-25 21:34

唔好買LOGITECH隻鍵盤
    佢隻軸好垃圾