用區域網路打8人AOC超級LAG

話說2013年曾經係到出過POST
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1934202

一間房仔十幾人圍內打機

最後買左個ASUS RTn56u後但班友突然又唔打機所以冇左件事

好啦, 2015年今日班友突然興起打AOC
點知都係勁LAG
即刻CHECK返張POST, 見到KinChungE兄呢個建議:
加部switch啦
平平地tp-link 100m果D約$100就有 (8 port)
遠比你用wi-fi好

最後買左4個TP-LINK TL-SF1005D+(5 Port 10/100 Switch):

之後全部人插LAN線打
點知爆LAG依然
去SET QoS流量管理都係唔得
有冇神人可以拯救我

最後買左個ASUS RTn56u後但班友突然又唔打機所以冇左件事

好啦, ...
hpkpk123 發表於 2015-3-13 04:13

我都用呢隻 打AOC冇事
兩樣嘢
一,up firmware到最新或者用俄仔
二,試下唔經router直入,有時未必關router事,用邊間寬頻都有關係

我都用呢隻 打AOC冇事
兩樣嘢
一,up firmware到最新或者用俄仔
二,試下唔經router直入,有時未必關rout ...
keithlam2577 發表於 2015-3-13 04:47

firmware已更新到最新

因為我地自己圍內打4vs4所以用區域網路:0)
點樣可以唔經router?

插com port

係咪aoc有問題

一間房仔十幾人圍內打機

最後買左個ASUS RTn56u後但班友突然又唔 ...
hpkpk123 發表於 2015-3-13 04:13

是不是client太舊唔夠力打AOC... display慢?

玩AoFE,
單機 地圖巨大, 8 player, 人口上限1000
舊spec文書機都覺得lag.
係時候搵藉口換機

spec.
i7 3930k , 16 g ram
gtx 970 sli

age2_x2 2015-03-13 23-45-49-38.jpg

是不是client太舊唔夠力打AOC... display慢?
炎冬 發表於 2015-3-19 03:22

懷疑緊係

玩AoFE,
單機 地圖巨大, 8 player, 人口上限1000  
舊spec文書機都覺得lag.
係時候搵藉口 ...
bcys 發表於 2015-3-19 09:13

How do you turn this on

好耐沒玩過aoc了