[操作疑難] Canon Lide 120 掃瞄器問題[已解決]

新機嚟. 掃掃下停低, 成日出usb 連接中斷, 但係其它usb 硬件都冇問題. 試晒所有usb port, 換過另一條usb cable, 都冇改善, 成日都係咁. 攞去Canon check, 話冇問題. 又冇更新軟件去更新.

見到網友係網上發表都有其它硬件都有同樣問題, 有冇大大遇到同樣問題, 又解決到.

係咪用原裝果條USB?
同埋你可以問Canon佢用咩configuration去test你隻機

係咪用原裝果條USB?
同埋你可以問Canon佢用咩configuration去test你隻機
sailoralan 發表於 2015-4-7 20:17

係原裝綫.

可能 USB 不夠電...
試試直插底板的 USB ports (especially USB 3.0 ports), 或者換條短啲的 USB 線!
小人 ...
toylet 發表於 2015-4-7 18:34

USB3.0試過喇, 長短唔同嘅線都試過, 一樣冇改善 就係部Lide70用開都冇問題, 但係瓜柴, 先至買部Lide120 頂上, 點知.....嗯!

開住 device manager 睇住部 scanner 係咪係度,keep 住個 device manager 唔關,再用 scanner 掃描,如果掃到一半停左而 device manager 部 scanner 消失左又出現返,應該真係唔夠電 reset 左 (估架咋)

開住 device manager 睇住部 scanner 係咪係度,keep 住個 device manager 唔關,再用 scanner 掃描,如果 ...
tomchen 發表於 2015-4-8 09:37

掃瞄緊嘅時候, 個icon係device manager一路都冇消失, 好穩定.   但係就係掃到一半就停. 起碼試嚟試去, 半個鍾先掃到一張jpg, 200dpi. 連續掃第二張, 咪洗指意. 總之就吹脹.:

p.s.當時幾次重裝driver時, 都可以即時成功detect到掃瞄器.

樓主底板是甚麼牌子來的?上網 search 呢部野好似對 usb chipset 較挑剔...
都諗唔到咩可以試,如果有時間,可以試熄電腦熄 scanner,電腦火牛大掣都熄埋,要底板完全斷電清晒 D usb device 記憶,隔一分鐘後再開機試...

樓主底板是甚麼牌子來的?上網 search 呢部野好似對 usb chipset 較挑剔...
都諗唔到咩可以試,如果有時間 ...
tomchen 發表於 2015-4-8 13:09

Gigabyte GA-B85-HD3
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5094#ov

唔知關唔關IRQ嘅事, BIOS搵唔到點reset IRQ.

不過搵下搵下, 都搵到其它人用呢部機其它平台都有同樣問題

回覆 1# riderkid

Canon Lide 120係USB2.0比電,你插USB3.0位都只係用緊USB2.0嗰部份,如果塊板嘅USB2.0供電唔生性都係無用。

Canon Lide 用過舊款都有此問題,最後嘅方法拖隻有火牛嘅USB Hub。

回覆 9# 高登阿伯

按大大的提示, 改用y cable (兩個usb頭)才能正常運作, 沒有問題了 謝謝!