[操作疑難] 點解scanner重貴過All in one printer?

話說我之前出過張咁嘅POST, 最後買左個純雷射printer
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2122624

用耐左發現成日影印都要用電話影相再印都幾麻煩
心諗All in one printer依家都好平姐, scanner點都再平少少掛~

之前聽人講過, printer為左哄你落搭會專登賣平D再逼你買貴墨
但都唔會平過單一scanner咁誇張啊?

依家除左買部printer返黎淨係用黎scan野我重有咩選擇?

淨Scanner通常Scan質素較好
btw, 有D printer係可以絕到冇墨連scan都唔俾用

https://www.canon.com.hk/tc/prod ... s.do?prrfnbr=100409

scanner 都有些平得好平的,不過,要影印點也 aio 方便好多,多數好像影印機咁一個制ok.

All in one 唔係大部份得 1200dpi max 嗎?
一部雞雞地的 scanner 都超越此數...

scanner 都有些平得好平的,不過,要影印點也 aio 方便好多,多數好像影印機咁一個制ok. ...
t1174-3 發表於 2015-4-14 22:16

$488, 但all in one printer$200已經有交易

墨盒先至係主菜, 小盒裝都冇咩供應, 所謂經濟裝一買就過百,  都係好小墨. 搵人入又係小小, 細盒每次50, 最化算自己入, 不過麻煩.....
齋掃瞄器只能賺你一次, 所以入場費就貴啲, 同埋係效能高啲咁喇, 也有自己買點, 好似led燈掃瞄咁.......

$488, 但all in one printer$200已經有交易
hpkpk123 發表於 2015-4-15 01:49

边到重有货

淨Scanner通常Scan質素較好
btw, 有D printer係可以絕到冇墨連scan都唔俾用
KinChungE 發表於 2015-4-14 21:54

邊隻牌子咁絕

All in one 唔係大部份得 1200dpi max 嗎?
一部雞雞地的 scanner 都超越此數...
tomchen 發表於 2015-4-14 23:53

唔係淨睇dpi
跟住CIS vs CCD已經兩回事
AIO用CCD Scanner少之又少

all in one quality no good a ma