有冇師兄用緊Fujitsu Scansnap ix500, 想用來炊書

想用Scansnap iX500來炊書... 有冇人用過? 好用嗎?  THANKS!

回覆 1# rayzine

OK 好用的 , 我買過 IX-500 , 而家個價重好似平左唔少.
不過 , 最好買埋 Carl DC210N , 唔係切書都煩死. 另外 , 要準備清潔液 .

deleted

請問邊到有得賣? price.com.hk 見而家最平大約3400-3500,去邊間買可靠?

另外香港能否買到Carl DC210N?   定要上TB淘?

回覆  rayzine

OK 好用的 , 我買過 IX-500 , 而家個價重好似平左唔少.
不過 , 最好買埋 Carl DC210N ,  ...
chrisyip9999 發表於 2015-5-2 10:25

請問邊到有得賣? price.com.hk 見而家最平大約3400-3500,去邊間買可靠?

另外香港能否買到Carl DC210N?  ...
rayzine 發表於 2015-5-3 08:13

我向高登二樓買的, 等有現貨先買 , 所以都唔知邊間先可靠      
CARL DC210N 在大型文具店有售 , 例如中南文具.... 要成九舊水

用介紙刀啦, 書我都幫個仔整唔少.
附圖例, 80頁書, 用介紙刀, 10下8下就搞掂, 仲可以留番書皮, 底面都唔斷(底要墊紙), 本書仲可以還原.

只要好少現成工具,  1. 鋼尺, 2.介紙刀, 3. cutting mat(或者玻璃枱, 或求其揾野墊底), 4. 膠水 (求其慢乾既都得), 5. 鋸片.

分身果本, 可以用同一方法膠裝番. 亦都可以重新排過位, A4既話 用 A3 以騎釘方式左右印, 中間用 長臂釘書機釘番本書.
長臂釘書機亦都可以唔買, 書中間底墊布, 用幼釘釘過d紙, 4個釘書釘位就夠. 人手穿番2隻釘書釘, 搞掂. 修齊外邊, 靚過晒書局穿膠圈, 書背唔會有個膠圈係度阻住放書櫃.

*係咪唔講唔會留意到, 曾經切開過本書 ?

我用緊,係堅好用,我都係高登買... 其實都無話邊間信得過,你擔心唔夠貨好過...

如果想 Scan 相就免啦,畢竟佢只係 Scan Doc 勁...