[測試] ProMini Power Station 10

團購左個ProMini Power Station 10, 應用上碰到了問題...
我睇中佢係因為可以5V@2.4A, 打算用嚟代替我手上D iPad, Note 3, LG etc.嘅原裝充(原裝充電都係2A上下)

咁好啦, 返到屋企興高采烈拎我手上USB Tester測下佢夠唔夠2A以上output, 以下全程係用佢2.4V Mode嚟試(Port 5~10)

1) 2A負載, LG偉哥線, 去到1.8A左右
2) 2A負載, Yoobao尿袋線, 去到1.77A左右

3) LG G3手機, LG偉哥線, 0.86A左右
4) LG G3座充, LG偉哥線, 0.47A左右
5) LG G3手機, Yoobao尿袋線, 0.86A左右
6) LG G3座充, Yoobao尿袋線, 0.47A左右

7) Note 3手機, LG偉哥線, 1.68A左右
8) Note 3座充, LG偉哥線, 0.48A左右
9) Note 3手機, 原裝線, 1.4A左右
10) Note 3座充, 原裝線, 0.48A左右

11) iPad Air, 原裝線, 1.9A左右
12) iPad Mini2, 原裝線, 1.9A左右

13) LG G3手機, 跟嚟嘅紅色ProMini線, 1.5A左右
14) LG G3座充, 跟嚟嘅紅色ProMini線, 1.5A左右
15) Note 3手機, 跟嚟嘅紅色ProMini線, 1.5A左右
16) Note 3座充, 跟嚟嘅紅色ProMini線, 1.74A左右

以上全部USB線在原裝充上都可以過到1A.

結論(我個情況):
a) 用跟嚟嘅紅色ProMini線就一切正常
b) LG G3, 用非紅色ProMini線就去唔到1.5A或以上
c) Note 3, 直叉手機的話, 三款線都OK, 但用座充就連原裝線都去唔到1.4A或以上
d) 叉iPad暫時無問題

睇嚟呢款USB Charger都好挑USB線, 至少我D LG偉哥線唔夾佢.
真係估佢唔到, 唔通要我去買多4條ProMini紅線.....

另外唔知有無CHING知道有咩可能會咁樣? (USB線PIN位唔同?)

回覆 2# toylet

我相信唔係, 例如我LG原裝充用偉哥線, 可以去到1.5A以上, 而A數會隨著時間減少(我估電池越滿, 需要嘅A數會越底)

團購左個ProMini Power Station 10, 應用上碰到了問題...
我睇中佢係因為可以, 打算用嚟代替我手上D iPad,  ...
isodummy 發表於 2015-5-14 23:32

唔啱識別 去唔到1.5A

我睇中佢係因為可以, 打算用嚟代替我手上D iPad,  ...
isodummy 發表於 14/5/2015 23:32

我想你誤解了...
手機、平板電腦等有晶片控制,並不是全程都能以最高輸入充電的
你試下充移動電源試試

回覆 4# 肥寶

我都有係其他地方見過有人講充電器會認device而有唔同輸出
問題就係用佢跟嚟嘅紅色ProMini線就唔理插咩device都可去到1.5V或以上, 唔通佢條線特別D?

輸出上, 我都試過用2A電阻負載用唔同線都可以去到1.8A左右, 證明佢部嘢足輸出

回覆  肥寶

我都有係其他地方見過有人講充電器會認device而有唔同輸出
問題就係用佢跟嚟嘅紅色ProMini線 ...
isodummy 發表於 2015-5-15 17:02

有冇用紅線+adapter試IPAD 最多1A左右

android 就乜機都得

因為條線本身嘅micro usb頭已經short左D+D-

LG原裝線4芯全通

BTW G3 熄MON差電係1.3-1.5A左右,1.8A係著MON

回覆 5# A君

呢一點我都觀察到, 但我試嘅過程中, 從原裝充同PS10轉換時只隔少於5秒, 而讀數都係等左超過一分鐘

輸出上, 我都試過用2A電阻負載用唔同線都可以去到1.8A左右, 證明佢部嘢足輸出, 係奇怪用佢跟嚟嘅紅色ProMini線就唔理插咩device都可去到1.5V或以上

回覆 7# 肥寶

咁睇嚟如果我要用佢代替全部原裝充就要買多4條紅線

回覆  肥寶

咁睇嚟如果我要用佢代替全部原裝充就要買多4條紅線  ...
isodummy 發表於 2015-5-15 17:22

呢個幫到你

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=43304718777