[測試] zenfone 2真係支援9V快叉!samsung note 4 火牛測試

今日去左剪星買samsung note 4 快叉牛,99蚊,標示輸出9V/1.67A or 5V/2A。
實際測試好勁!!

空載大約5V。

1A負載大約5.2V。

2A負載接近5.4V。

幫zenfone2(ZE550ML)叉電,電壓飆升至9.1V,手機亦都識別到係“快充”,but。。。手機超熱。。。

更新:叉左一陣+攞風扇吹左一陣,手機溫度降低左,摸落有啲涼。

哩個火牛無負載嘅時候,湊近耳仔會聽到微弱噪音,但係接駁手機之後就無噪音。。。有無其他人宜家用緊哩款火牛?有無聽到噪音?

哩個火牛無負載嘅時候,湊近耳仔會聽到微弱噪音,但係接駁手機之後就無噪音。。。有無其他人宜家用緊哩款火 ...
hk133 發表於 2015-5-27 18:42

個transformer震,我個LG 都係咁

個transformer震,我個LG 都係咁
肥寶 發表於 2015-5-27 19:38

低頻振蕩?
    http://www.zhihu.com/question/21412180

低頻振蕩?
hk133 發表於 2015-5-27 20:29

老人家聽唔到,應該係高頻

老人家聽唔到,應該係高頻
肥寶 發表於 2015-5-27 20:54

啲噪音好細聲,就算係高頻,老人家都未必聽到(撞聾
    應該唔係質量問題黎嘅?叉電唔會干擾觸控。。。

啲噪音好細聲,就算係高頻,老人家都未必聽到(撞聾 )
    應該唔係質量問題黎嘅?叉電唔 ...
hk133 發表於 2015-5-27 21:02

正常情況

回覆 7# 肥寶

多謝CHing解答疑難

呢款 電壓計 標示最高輸入 應該係 7V , 估唔到頂得住 9V

呢款 電壓計 標示最高輸入 應該係 7V , 估唔到頂得住 9V
hkshit 發表於 2015-5-27 22:14

我都估唔到,最初仲諗住壞左就算,反正我有兩個......
點知只係個mon狂閃(電壓過高警報),然後照樣測試到電流電壓......