[操作疑難] 係淘寶買 Logitech harmony remote 信得過嗎?

屋企有部舊DENON套裝音響唔見左個 remote, 行過鴨仔街好多賣舊 remote 都揾唔到, 用手機 remote app. 有啲掣有 function 有啲就無反應, 見 Logitech harmony remote 有強大的 remote 資料庫, 有無咩 model 好用/抵用呢? 見黃金最平 $499 only! 唔知係香港買邊度最平呢? 如在淘寶買信得過嗎? 我見淘寶賣  harmony 650 HKD$350 左右, 在淘寶買信得過嗎? 會否有很多A貨呢? 請指點一下, 謝謝!

淘寶天貓店安全性比較高一點。

淘寶天貓店安全性比較高一點。
lkc196891 發表於 2015-6-30 10:42

在天貓買, 一點也不便宜, 索性在香港買算了! 請問香港買 Logitech harmony remote 邊度賣最平呢? 謝謝!

用手機 remote app. 有啲掣有 function 有啲就無反應

手機 App 係出 IR 還是經 WiFi 遙控部機?

DENON 咁大路.. 是旦一個代用搖控都做到啦.

我依家個隻係TB買,無盒,用左半年都幾ok

我依家個隻係TB買,無盒,用左半年都幾ok
bigmonster 發表於 2015-6-30 17:54

買左幾錢? 咩型號? 有無 link 呀? 謝謝!

手機 App 係出 IR 還是經 WiFi 遙控部機?
C_Law 發表於 2015-6-30 16:28

手機用 IR control 的!

DENON 咁大路.. 是旦一個代用搖控都做到啦.
mcdull 發表於 2015-6-30 17:01

你錯了! 以前架DENON係求其一隻啱用, 但而家近呢幾年架DENON就有好大架改變呀! 隻隻 model 都有少少唔同呀! 好似我部 mini HIFI 用架 remote 係 RM1127, 但我去鴨仔街買隻原廠DENON RM1130返去試, 幾十粒掣無一粒有反應呀! 連最基本架大細聲同power掣都無反應呀! 咁你話易唔易配呢?

手機用 IR control 的!
sonycliepda 發表於 2015/6/30 22:56

既然係 IR 而且"用手機 remote app. 有啲掣有 function",如果識小小電子的話,買塊 Arduino,網上有現成 Library 可以 Decode 到常見的 IR 訊號。先用 Arduino 去 Decode 已知道係 Work 的掣的訊號,知道個遙控用那個 Protocol,就可以順號碼去撞其它掣的號碼。再買個可學習的萬用遙控器,向塊 Arduino 學習。甚至乎無 Arduino,用電腦 Soundcard  的 Line-in 和 Speaker out,加小小 電子 DIY 都可以收發 IR。