[操作疑難] 老爺 Printer 問題

我有一個老爺 Printer
每次開機印第1張冇問題
但印第2張就冇哂色
不過 隔一日再開機印第1張又有返色
之後印第2張又次冇哂色
周而復始
究竟係唔係傳說中的「Planned Obsolescence」(有計劃地淘汰)?

Printer 型號係 HP deskjet 930c
究竟有冇方法自己整?
定係買過個新?

P.S. 我係甚少用 Printer

本人經驗 千祈唔好去俾人整  我部EPSON TX600 就係拎去深之都間德寶整  瀨大獲  
最初講檢查費50 整好就再俾150  過兩日話整好  去拎機就試完影印ok  跟手幫佢買埋代用墨盒 $150
點知返屋企用幾日 就用唔到又認唔到墨盒  又抬過部機去放低 唔知間鋪點搞又得  點知返屋企三日后又瓜    如是者又抬部機去  第二日又話ok   再抬番屋企  又係兩日認唔到佢地聲稱全港首創環保墨盒
前後后抬去三次  最後要我退回環保墨盒  先肯退250 但250一定要幫佢地買野  冇現金退
即係話整唔到都pay左100  剩番250 仲要焗同佢買機

所以inkjet機真係咪鬼整

我有一個老爺 Printer
每次開機印第1張冇問題
但印第2張就冇哂色
不過 隔一日再開機印第1張又有返色
之後印 ...
APTX4869 發表於 2015-7-4 16:13

代用墨?原裝墨?

代用墨?原裝墨?
redhothits 發表於 2015-7-4 23:16

黑色係原裝墨
彩色係代用墨

黑色係原裝墨
彩色係代用墨
APTX4869 發表於 2015-7-5 09:34

唔知係唔係代用墨有影響? 好似墨盒有晶片...........

似係墨盒問題, 入面海綿老化, 出唔切墨
換過舊墨啦

本人經驗 千祈唔好去俾人整  我部EPSON TX600 就係拎去深之都間德寶整  瀨大獲  
最初講檢查費50 整好就再 ...
man12359 發表於 2015-7-4 17:05

我主要印 黑白文件  一星期都無一次
買都是 $200-$300 機種
壞左 直接去垃圾筒

就係睇到 Printer 機跟墨盒價格就一整個囧
Printer 便宜型號才 249
墨盒 買代用也 1XX (近200)....

墨盒 買代用也 1XX (近200).... ...
APTX4869 發表於 2015-7-6 20:11

小心跟機INK係所謂既startup ink
得好少俾你(可能係得全新25~50%)

墨盒 買代用也 1XX (近200).... ...
APTX4869 發表於 2015-7-6 20:11

cannon 可去加墨
用跟機個原裝墨盒 鑽洞打針
每個墨盒 收費平好多
$20 裝滿