[操作疑難] (求助) Fujixerox P255dw 離奇打印漏粉&質素問題...唔知點算

是咁的:
以往一直打印都無咩問題。
但最近幾日發現無論印PDF(word 轉的,非scanner scan),word file,HTML都係漏粉,背景灰色一pat pat一點點,印出來質素都好差,好淺色。
MAC, PC 試過,PS/non-PS都係咁...
Printer setting係全部default,無變過
toner係跟機送的原廠toner

但自我打印測試demo page完全無問題,背景白雪雪,字亦好黑好深,真係唔知點解...

全部都係Wifi印。但問題係以前wifi印都一直無事,而家就突然有問題
我前排曾機度run過"toner reflesh"同 “clean developer“ stir過碳粉, 唔知會唔會因為咁而導致?

另外report list話印左大約124頁A4 左右,無可能唔夠toner吧?!(部機4月中買)

唔知點算.....

有無CHING知道點解會咁?

===============================
Demo page 正常黑,無問題:

印PDF,一達達,質素也好差:

會唔會duplexer問題?
試下印單面睇下點

又或者set做黑白打印

會唔會duplexer問題?
試下印單面睇下點

又或者set做黑白打印
KinChungE 發表於 2015-7-5 11:55

全部已經單面印.....

default 不是已經黑白印嗎?我都係default就咁印

全部已經單面印.....

default 不是已經黑白印嗎?我都係default就咁印
ayacalip 發表於 2015-7-5 12:14

當左你係color printer添

剛剛試過USB直接印都唔得
PCL印更加慘不忍睹

剛剛試過USB直接印都唔得
PCL印更加慘不忍睹
ayacalip 發表於 2015-7-5 14:09

你4月先買仲有保養同仲用緊原裝toner, 當然是call廠C Fu上來睇啦...

btr+1

但最近幾日發現無論印PDF(word 轉的,非scanner scan),word file,HTML都係漏粉,背景灰色一pat pat一點點,印出來質素都好差,好淺色。

想問你如果做一頁白紙,再印出黎會否有同樣問題?
上面字淺,地灰,似係燙唔實 D 粉,D 粉走到周圍都係...薄紙模式印?

你4月先買仲有保養同仲用緊原裝toner, 當然是call廠C Fu上來睇啦...
炎冬 發表於 2015-7-7 10:55

都有打算咁, 但睇下自己 有無setting 仍可以fix..先

btr+1
whitechunk 發表於 2015-7-7 11:06

THANKS, 等我try try