[開箱] DM“隱形”OTG轉接頭開箱

最近望到有CHing賣緊一隻“隱形”OTG轉接頭,我都有啲心動。
今日行剪星嗰時,見到有哩款“隱形”OTG轉接頭賣,15蚊一個。
心動不如行動!於是買左一個玩下。。。

包裝正面比較簡潔。
正面上方印有品牌名稱,以及佢地嘅網站。
哩粒OTG轉接頭自稱“U盤神器”,有幾巴閉?

背面介紹產品用途,睇黎用法同一般OTG轉接頭一樣。
不過唔係要將USB插入轉接頭,而係將轉接頭插入USB入面!
真係非常新奇,不過我有啲擔心插左之後會唔會掹唔出。。。 咁就大劑啦。。。
左下方印有公司地址,公司網站以及服務熱線。

包裝可以直接用手從下方空隙撕開,非常方便。

打開包裝之後,主角正式登場!
真係好細粒。。。粗心大意嘅人,應該好容易整唔見。。。

轉接頭正面有四個金屬觸點,應該係USB2.0規格。
見到金屬觸點金光閃閃,應該係鍍金。
做工比較精緻,比起幾蚊一個嘅轉接頭更好,外觀一流。
不過咁嘅設計造成不兼容部分USB產品,例如我之前開箱嘅Kingston Card Reader。
所以哩個轉接頭係咪實用,就要見仁見智啦。

轉接頭另一面係一整片金屬片,上面印有大大個“DM”字樣,應該係logo?
哩個設計的確幾美觀,但係我都擔心佢嘅堅固度是否足夠。
金屬切割位並不鋒利,唔會出現“界手”嘅情況。

使用某品牌嘅USB3.0手指進行測試,完美合體。
首要係測試手機能唔能夠正常讀取文件,掹唔出係其次。
希望唔會真係掹唔出啦,哩隻手指唔算平架!!

插入Zenfone 2進行測試,文件讀取成功!(唔需要在意入面啲文件
轉接頭睇落真係好似隱形咁。。。
然後就要睇下到底有無辦法掹番個轉接頭出黎啦。。。

於手機安全退出儲存裝置之後,我立即掹USB出黎,然後。。。

個轉接頭仲留左喺部手機嗰度。。。
睇黎我嘅擔心係白費。。。

不過要奉勸大家,唔好貪得意,係咁嘅狀況下將USB正負極連接,咁樣係作死。。。
後果會點,相信大家都知。

掹番個轉接頭真係好麻煩,搞左一輪先掹得出。。。

用微距神器放大轉接頭細節,發現上面有神秘嘅標誌。。。
建議點擊大圖查看。

開箱完畢,多謝觀看!

長見識了, 又過OTG線實際D.

長見識了, 又過OTG線實際D.
iamgozilla 發表於 2015-7-28 17:13

有一種Android機械人樣嘅OTG轉接器,都係唔錯,不過size大一啲。

剪*有就唔使捱貴野
行過買粒先

剪*有就唔使捱貴野
行過買粒先
kumamon2015hk 發表於 2015-7-28 19:33

我好驚整唔見,所以宜家用完就會擺番入包裝。。。

我好驚整唔見,所以宜家用完就會擺番入包裝。。。
hk133 發表於 2015-7-28 19:45

有無好似d 迷你usb 咁有個穿繩位?

有無好似d 迷你usb 咁有個穿繩位?
kumamon2015hk 發表於 2015-7-28 19:46

無,所以要搵盒裝住。。。

無,所以要搵盒裝住。。。
hk133 發表於 2015-7-28 19:49

或者插係d 唔用的usb 手指

或者插係d 唔用的usb 手指
kumamon2015hk 發表於 2015-7-28 19:50

平時好少帶USB手指出街。。。

下次過埋對面街啦