懷疑買到假墨盒

前日係深水埗$150買左幾個代用墨盒
printer顯示無問題
但d墨盒全部冇色出

認真睇下 發現d墨盒怪怪地
於是用螺絲批拆左其中兩個
發現....  

只係一粒chip貼左係個膠盒面
請咁多位ching睇下係咪假墨盒
我應不應該報警

你意思係假墨假定假代用墨盒

但d墨盒全部冇色出

於是 ...
B687 發表於 2015-9-1 14:39

師兄,有無做清洗墨頭呀,你新買放落去先做一次,等部機吸d累墨落printer到

但d墨盒全部冇色出

於是 ...

ching, 其實你之前有冇用過代用墨?
塊芯片是要來欺騙個printer, 等佢以為係用緊原裝墨, 同埋D墨水從來冇用盡, 因為原裝墨盒一樣有塊芯片, 紀錄你用左幾多墨水, 用低過某一點就唔比你用, 一定要你換墨盒, 就算你裝填裝番墨水落去佢都唔會比你用, 迫你一定要換墨盒
而控制噴墨的噴墨頭係機身度, 唔係在墨盒度

系翻新貨

但d墨盒全部冇色出

於是 ...

ching expect 好似電腦咁有好多零件?

$1xx 就可以買幾個墨盒
一定唔係原裝啦!

俾流野價錢,想買正野,俾有咁著數的事。

好奇問問
https://www.youtube.com/watch?v=stHsHBiEkd4
4:50 果個接觸點唔係必須???

我試過買 Epson, HP 代用墨盒
印出黎張張都係白紙冇野睇
咁梗係拎返去換啦, 換完就冇事
你拆佢塊芯片做乜??