[操作疑難] pc只有lan線沒有wifi界面, 能否無線控制printer print野?

pc只有lan線, 沒有wifi界面
能否透過lan線再經router控制printer print野??(當然是同一網絡下)
型號是epson xp-225, 打去技術支持熱線, 對面完全唔識, 連我問乜都唔知 已經講得好清楚

可以
printer用wi-fi連去router
跟住pc用lan連去同一router
之後就用得

型號是epson xp-225, 打去技術支持熱線, 對面完全唔識, 連我問乜都唔知
R89 發表於 2015-9-17 18:46

技術支持咁樣唔得啊,尤其係自己有說明書(PDF)講如何在你的情況下做設定。

我屋企用緊 EPSON AL-M200DW

同樓主類似情況

我用 PC 經 LAN 線連到 Router,

再用 Router 輸出 Wifi 命令部 Printer 印野,

部 Printer 插少條 USB 線,好方便。

回覆 3# BEpsilon

我照跟cd安裝程序做, 輸入ssid 和 密碼後 (確認無誤, 同一網絡和可接收位置下)
說我錯誤, 試左好多次都唔得? 究竟係邊到發生問題?
技術支援唔明我問咩, 最後話唔得既!  不過亂咁答都唔出奇
我真係比佢搞到唔知究竟係部機本身唔得, 定壞機

師兄們 有無熟呢部機知道點整, 如果本身部機係得, 佢竟然話唔得, 真係要考慮投訴佢

仲有, 有無師兄都係買epson
我網上買, 登記保用後, 個code購買日期竟然係9-12
但我最早都9月15先網上下單
9-12連個網都未上過
諗緊會唔會係9-12買既退機拎過黎比我, 而wifi又壞
如果係, 信錯佢, 仲以為官網買無死

回覆  BEpsilon

我照跟cd安裝程序做, 輸入ssid 和 密碼後 (確認無誤, 同一網絡和可接收位置下)
說我 ...
R89 發表於 2015-9-17 22:23

首先你部 Printer 有無顯示屏?

我喺用 Printer 嘅顯示屏進入它的 Wifi 設定,

然後搜到我嘅 Router 的 SSID,選擇它,

部 Printer 問我 Wifi 密碼,

輸入後(英文有分大細階)就見到顯示屏多咗過 Wifi Logo,

即是代表 Printer 已經成功無線連接到 Router,可以印野。

响電腦都要做 Setup,

先在電腦(Win7)按裝 CD 裡的驅動程式,

然後在桌面的開始>設備及列印機裡,

新增一部列印機,

然後搜索內聯網便找到你的列印機,

選擇它便可以了。

回覆  BEpsilon
說我錯誤, 試左好多次都唔得? 究竟係邊到發生問題?
R89 發表於 2015-9-17 22:23

你可能要在 printer 和 router 兩邊都睇睇。
xp-225 的機身沒有 display,做設定時較難知道發生咩事。
假如 printer 儲了你所輸入的設定(SSID & Password),而 Wi-Fi 網絡接收正常,你去你 router 的相關內置 Admin 設定網頁應該會見到你部 printer 係 Wi-Fi client 成員。
如果無,咁你知係 printer 和 router 的連接問題。

你可能要在 printer 和 router 兩邊都睇睇。
xp-225 的機身沒有 display,做設定時較難知道發生咩事。
假 ...
BEpsilon 發表於 2015-9-17 22:55

我個 Router 用緊 USB Printer 果陣,

都要响 Router 個官網度 download USB Printer 程式,

唔知 Wifi 駛唔駛呢?

我個 Router 用緊 USB Printer 果陣,
都要响 Router 個官網度 download USB Printer 程式,
唔知 Wifi 駛唔駛呢?
打工戰士 發表於 2015-9-17 23:05

我個舊 D-Link router 都係咁。
如果以 USB 連接 printer 到 router 所有電腦都要裝一個 router 廠方提供的程式才用得。
以 Wi-Fi 連接 printer 到 router 就唔需要。