平價噴墨請推薦

CANON MG2570或HP DESKJET 2130, 請問各有什麼優缺點? 又沒其他推薦?

以上兩隻平價機都係伏,因為係墨盒連墨頭,跟機盒墨又會少D墨,等你印幾十張之後就要買墨,D墨仲貴過部機,就算代用墨都唔平。

假如真係用的話,至少要獨立墨盒,呢類墨盒唔連墨頭,買代用墨先用得過,例如: Pixma MG5770

墨盒唔連噴頭,有好有唔好,好既係買墨盒會平d, 唔好係萬一墨頭塞咗,部機即玩完,尤其係你用代用墨,品質無乜保証

另外hp好賤格,要齊彩色黑色兩盒墨有,先至可以印!

p.s. 我係用canon mp150, 用原裝墨,得黑色墨,彩色得吉盒,一年用得好少,so far 無問題

我平常好少印  一個月幾張
canon  墨盒連墨頭 機  2百幾
用完拿去 高登打針
黑 每次 $20  彩 $30

墨盒唔連噴頭,有好有唔好,好既係買墨盒會平d, 唔好係萬一墨頭塞咗,部機即玩完,尤其係你用代用墨,品質 ...
redhothits 發表於 2015-11-30 13:32

師兄:請問一下mp150如果無墨,掃描功能會否也被停用?
    我公司MX538長期用来Scan文件,唔打印也當用晒墨會鎖死

我一般用打針自已refill, D 墨水 100ml 淘寶都喺幾蚊枝..

我個人prefer墨盒連墨頭..就算要換都平好多..

Print Head 要換點都比較貴..

我反而會硏究driver會support到 Windows 幾..

師兄:請問一下mp150如果無墨,掃描功能會否也被停用?
    我公司MX538長期用来Scan文件,唔打印也 ...
hk3301t 發表於 2015-12-1 00:25

唔會呀. 一樣可以掃.
長scan, 但你一開一關部機,我估會洗墨頭, 所以整整下都係無哂墨卦.

我一般用打針自已refill, D 墨水 100ml 淘寶都喺幾蚊枝..

我個人prefer墨盒連墨頭..就算要換都平好多..

P ...
solexkey 發表於 2015-12-1 00:53

有無試過漏墨?

有無試過漏墨?
redhothits 發表於 2015-12-1 08:22

無..

墨盒唔連噴頭,有好有唔好,好既係買墨盒會平d, 唔好係萬一墨頭塞咗,部機即玩完,尤其係你用代用墨,品質 ...
redhothits 發表於 2015-11-30 13:32

人兄
HP 多年前;
雙墨盒就已經可以小左一個墨盒;
都可以印;
小左黑色就只印彩色;
小左彩色就印黑白