彩色printer 求教

每日都會PRINT 幾十張彩色野
最好用代用墨, 唔想太貴
有咩好推介
唔該師兄

想平不如用COLOR LASER  成本平好多. 同埋快好多.

想平不如用COLOR LASER  成本平好多. 同埋快好多.
266366 發表於 2015-12-1 21:07

唔係嘩,以brother color laser all in one為例(先唔計機價),一盒黑色炭粉都成400蚊, 2500張黑白,即黑白$0.16一張
http://www.brother.com.hk/eshop/ ... 06-mfcl8850cdw.html

對比起brother inkjet all in one, 一盒超高容量黑墨都係70蚊, 2400張黑白,即係$0.00804一張,平好多喎
http://www.brother.com.hk/eshop/ ... re/962-dcpj105.html

唔係嘩,以brother color laser all in one為例(先唔計機價),一盒黑色炭粉都成400蚊, 2500張黑白,即 ...
wyhui5124 發表於 2015-12-1 21:28

代用碳粉平好多架...

代用碳粉平好多架...
266366 發表於 2015-12-1 21:44

平唔平得過70蚊先?而且Color Laser除咗炭粉,仲有drum, film夠期要換架喎

唔係嘩,以brother color laser all in one為例(先唔計機價),一盒黑色炭粉都成400蚊, 2500張黑白,即 ...
wyhui5124 發表於 2015-12-1 21:28

請問師兄
呢隻野可唔可以用代用墨水, 會唔會好易有問題?
我學生哥,屋企唔係有錢, 想盡慳

請問師兄
呢隻野可唔可以用代用墨水, 會唔會好易有問題?
我學生哥,屋企唔係有錢, 想盡慳 ...
tyt01341 發表於 2015-12-1 23:35

1.要噴墨打印機先可用代墨分為(多種顏色合1個墨盒/每種顏色1個墨盒)
2.如果是前者代墨1套都差不多400.容量同原奘差唔多.多少少.
3.如果是後者就就350-500一套小的比原奘多小小.大的一套成張顯卡咁長比原奘就唔使講啦.

如我用的是兄弟打印機A3打印A4掃描.傳真.無線+有線
1700+500代墨

講真學生要搞D咁多資源?

1.要噴墨打印機先可用代墨分為(多種顏色合1個墨盒/每種顏色1個墨盒)
2.如果是前者代墨1套都差不多400.容量 ...
hoibo 發表於 2015-12-1 23:57

唔該晒師兄

A3 PRINT 都好似好正咁
原來都有代用墨
可以再諗下
~400 呢D 價係個連供價錢可?
兄弟的墨水易唔易買到
我都多玩淘寶
可以試下

P.S. 每日都有~150 個SLIDE 要PRINT, 有時仲有其他DOCUMENT 要PRINT, 唔PRINT 出黎係電腦睇太辛苦啦, 我頂唔到
P.S.2 師兄用A3 好似好正咁, 不過START-UP COST 都幾貴, 不過買A3

回覆 8# tyt01341
我係做推廣時買的bother 1700+500代墨盒4色(可加墨)每50
連供不太合家庭用(容易有問題)買完返屋企未必搞得到.
有問題可能要成部機拿去搞.

給你的見建議.
買由上面入紙的打印機(450內).可以打長型紙(差不多A4橫3張大小)好多野玩.
例如錦郎或兄弟
一套代墨盒要分開顏色的(350內)加墨就每50(每100毫升)
打印機墨頭壞(要真壞)就買做部.

還有選擇買100蚊5盒代墨(同原奘差不多)
我熟手當然唔制

每日都會PRINT 幾十張彩色野
最好用代用墨, 唔想太貴
有咩好推介
唔該師兄 ...
tyt01341 發表於 2015-12-1 14:52
如果日日幾十張,EPSON原廠連供可以唸下,最重要原廠上門保養!