[操作疑難] Printer 問題

我想問下部PRINTER (CANON MG2570)
影印出黎硬係 上面或者下面有一截印唔到出黎
呢個問題係咪一定要攞去整?或者有冇其他方法自已搞掂?
唔該哂

你係咪攞盡晒成張A4紙嘅範圍?
呢類由上面入紙嘅printer,佢print野時要留返d位黎夾住張紙,所以唔會printer得晒成張A4紙範圍,頂部會有1~2cm而底部會有2~3cm留白print唔到

我想問下部PRINTER (CANON MG2570)
影印出黎硬係 上面或者下面有一截印唔到出黎
呢個問題係咪一定要攞去整 ...
Restinpeace 發表於 2016-1-5 21:41

印唔到範圍有幾多?我用緊MG5670,影印無留意,但一般打印會有5MM margin 印唔到。正常PRINTER要有margin攞紙feed紙,上下左右會有一截約印唔到出嚟。CANON機一般影印時係唔支援無邊打印方式,只有印相至用到。

首先唔該2位既解答,我3既問題就係咁既,我記憶之前影印係唔會咁,出得哂

首先唔該2位既解答,我3既問題就係咁既,我記憶之前影印係唔會咁,出得哂
...
Restinpeace 發表於 2016-1-6 10:20

咁睇真係唔妥,剛剛試過,MG5670影印margin同打印一樣,應該唔會裁到咁高。

其實自從Canon MG2270 之後再出既低階打印機,
即係 Ip2870 / MG2470 / MG2570 / MG2970

所有打印,無論電腦打印/無線打印/影印 ,都會留有下方打印邊距1.7cm
所以不是樓主你的打印機出現問題,而係本身CANON 原設定是這樣
樓主可以到Canon 官網 查看 MG2570 的技術規格 ,在最底細節*4 的注意有列明

簡單D講.D機越出越差

*4原稿影印範圍約203 x 277mm及下方打印邊距約17mm。

http://www.canon.com.hk/tc/produ ... s.do?prrfnbr=200702

其實自從Canon MG2270 之後再出既低階打印機,
即係 Ip2870 / MG2470 / MG2570 / MG2970

所有打印,無論電腦 ...
相良宗介 發表於 6-1-2016 11:31

唔該哂 ... 平少少都唔洗咁掛

回覆 7# Restinpeace

可以較為無邊打印

唔該哂 ... 平少少都唔洗咁掛
Restinpeace 發表於 2016-1-6 11:50

逢係呢D平價上面入紙嘅printer都係咁, 因為佢由上而下咁落張紙要預返D位黎夾實張紙, 所以張紙底部會有好大個位留白左.

要用feeder入紙嘅printer先做到無邊列印 (雖然都會有幾mm留白)

我都用MG2570, PRINT 文件有2cm 印唔到,印表格好大影響,下面印唔到,但以前用HP1050 都是1CM 到印唔到