3款 laser printer 邊款好? Xerox CM225fw vs HP M177fw vs Samsung C460fw

Fuji Xerox DocuPrint CM225 fw
同hp差唔多價錢但spec相當於hp高一個grade (M277), 但聽講代用碳粉若無"載體"會搞到部機越印越淡, 一定要換零件先得. 請問有無ching用緊代用碳粉一段時間都無事?

HP Color LaserJet Pro MFP M177fw
體積較小, spec亦比xerox 略低, 請問呢款printer代用碳粉係咪無xerox cm225 咁講究?

Xpress C460FW
呢部體積最細, 估唔到all in one color laser可以咁細部, 但個個都話samsung printer 唔得, 請問呢個型號有無改善? 另外代用碳粉可用嗎?

唔該各位!

HP: 貴價的機幾好(商用), 平機要就住用就冇咁快打柴。
三叔: 我有一部舊想掉, Print唔夠300張, 好鬼新淨就打柴真係火都黎, 但又未完全死晒, 總之修理貴過買新.
屍樂: 將計劃買入, 幾份報告都說慳粉,運作唔太熱,當佢地係打手都好,鐳射機唔太熱又慳粉得佢,希望用原庄粉來平衡番慳粉的開支!

啱啱見人話hp m177fw 個print language 只有 PCLm, 因word檔如有些特別字型會死機:
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=499&t=4260216
係咪個別事件?定真係有呢個問題??

HP: 貴價的機幾好(商用), 平機要就住用就冇咁快打柴。
三叔: 我有一部舊想掉, Print唔夠300張, 好鬼新淨就 ...
bonbon1 發表於 2016-1-10 17:29

Thanks for your reply

請問你部samsung係乜野問題? 唔夠300張係咪即係跟機碳粉都未用完就出事? 無保養嗎?

所有printer碳粉都要有載體
部份機唔使理, 係因為你每次換碳粉時都連個感光鼓一齊換埋, 即係碳粉貴好多

Samsung唔建議買, 打印質素差, 碳粉盒容量細, 打印color速度超慢 (所有缺點集於一身)

回覆 4# musicfreer

因為是給小女做功課用, 差不多一星期才印十張八張左右, 最初用噴墨的, 結果不用多講. 轉用鐳射就遇上三叔條PK, 過了保養就死人, 死因都是顯影鼓問題. 而HP是有次連印廿幾張Label紙就死了顯影鼓, 冇錯是粉連鼓一起換的(貴), 即係家庭機太熱都快死的, 但公司機就一次過連印過佰張都冇事, 公司長有冷氣和機價都反影了利弊.

Xerox better price.

回覆  musicfreer

因為是給小女做功課用, 差不多一星期才印十張八張左右, 最初用噴墨的, 結果不用多 ...
bonbon1 發表於 2016-1-10 20:10

Thanks! 我同你情況相似, 間唔中先印o下,本來打算all in one 黑白printer, 但考慮到小女第時做功課或有需要印彩色, 加上而家color laser 原來已經咁小巧, 所以決定all in one color laser. 你打算換邊個model?

所有printer碳粉都要有載體
部份機唔使理, 係因為你每次換碳粉時都連個感光鼓一齊換埋, 即係碳粉貴好多:giv ...
KinChungE 發表於 2016-1-10 19:16

thanks for your reply
其實我唔係好理解, 咁xerox 呢部即係粉, 鼓分離? 咁用到咁上o下先換鼓就ok?鼓有無代用?

另外有個重要concern, 我見外國網站有人話xerox cm225fw 只要其中一隻粉用完就成部機用唔倒, 不能印黑白, 不能scan, 不能fax. 是真的嗎???上述其他機有無相同問題?

請參考下面條link 再按customer review:
http://www.officeworks.com.au/sh ... function-fxdpcm225f