[不專業開箱文] GELID Solutions Zentree 4 PORT USB charger

依家咩時代,人人屋企數埋都一定有番三五七部智能裝置
一部一個叉電機?又亂糟糟,排隊叉?老豆細妹家姐老母,幾時排到你。

好...廢話少講
今日入手呢隻好有藝術感既GELID Solutions Zentree 4 PORT USB charger
就緊係要Post番幾張相、up番幾句感想黎支持下本地設計。

有冇見過咁靚包裝既充電器?見過,我真係見過

其實個包裝盒都幾難開,一打開,就見到幾條「天線」

隨機跟埋除左基本電源線,仲有4條高質Micro USB純銅快充線
PS. 呢幾條線真係好抵讚!一陣講

佢表面上係一個叉電器,其實骨子裡係一件唔錯既家居擺設

睇下,拍埋部XX型格Router,襯埋個綠色層格仔
冇錯,叫我外型控!

好啦,講番部機入面
一個一按即揭既面蓋入面
收埋左4個USB Port (每邊兩個)
而且隨機附送兩個收線掛勾比你做線材整理 (非常貼心)
說明書教將個掛勾痴係底部,不過我覺得好似下圖入面咁痴係側面會更加方便收放

我就用左佢當中兩條跟機線,另外兩條用番自己原本用開既Pro Mini純銅線
可以見到有好大既空間去收納線材,要幾長就拉幾長

「Tick」兩下就蓋番好面蓋,就係下圖咁既樣

最後,試下放野上去睇過
Zentree 本身面頭既錐柱設計,就好似下圖入面咁
可以成部10.1寸既Tablet放上去都唔會反。
另外,亦可以卡住我隻Galaxy Gear S2充電座,
雖然唔係完全fit,但亦都會輕易移位。

小總結:
Zentree  的確比起任何4 ports 既 USB 叉電器大部得多
但試諗下,你叉緊部Ipad時候,你都要搵位放部Ipad
Zentree 就直頭可以打直放住上面,相反黎講 d 位都係番度

最重要既感想~~~~~~~~上面既相係在下用手機影的
影完當然諗住入落電腦分享比各位...
就好隨手將原來手邊剛剛拆出黎既pro mini 銅線拎黎插落電腦
等左一陣,冇反應......
心諗,「條pro mini成70蚊咁上下一條,唔通過唔到數據?
咁就專登搵番Zentree 隨機送既一條usb 線黎試,當然即刻駁得到...
(戴番頭盔,試左好耐條pro mini真係做唔到傳輸,唔知係線壞定本身真係唔支援)

計下數,一條成70-80蚊既高級線,竟然傳唔到數據
買部Zentree ,大家都係純銅線仲傳到數據
你去買四條線,都差唔多圍番部Zentree 既價錢番黎
條數....都唔係好難計者...

不過都有番幾個建議
1) 希望可以多送一條比較長既usb線
香港人,者係我....好多時都鍾意係床頭或者梳化邊一路叉電一路whatsapp, fb, 轉珠仔
但係40 cm 線就實在太短,建議下一代可以跟一條長少許既線,因為始終下下換線都唔係太方便
又或者內置4個ports以外,係機身外部再加一個port,方便駁條長線,就咁perfect了

2) 體積更小
如果Zentree 可以縮小一個碼我覺得會更好
雖然正如上文所講,其實實際上多佔既位置唔係太多
不過如果可以係機座平衡、收納空間許可下,細一個碼我覺得係好事

3) 加入更多功能
例如加入一個LED 時鍾顯示,變成一個唔單止叉電
而係更有型格既家居用品...

簡簡單單,就寫咁多
覺得過癮朋友,不妨去腦場睇睇,整番部,支持一下本地設計

一代pro mini 線係冇data,二代先有
btw,GELID出純銅長短線啦

ipad 咁重,唔會"反艇"咩?

onwest 發表於 2016-4-12 22:21

因為隻火牛內置在機內,因此有590克重,所以完全夠重心可以托起ipad,唔流洗擔心。
我放左部響a shop做demo比有興趣的網友睇。

onwest 發表於 2016-4-12 22:21

我上面個部係 Samsung Note 10.1 2014 edition
應該重過任何一部Ipad,仲要打直擺都冇問題

好文章

Zentree 現已推出,A SHOP在團購區正在進行Zentree優惠團購,有興趣請到以下團購連結睇睇!
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

本地創作