[測試] 估唔到哩隻充電器咁堅抽!!(有圖有真相,測試)

買左隻充電器,標示1X2A 2X1A,最高3A 15W輸出,
但返到黎一試,睇吓去到盡有幾多,
拖1部平板,1部手機,1部巴蕉扇,用計電量一睇,竟然去到24W,冇更加食電既野可以充,可能有得再去,
特登充一段時間,睇吓會唔會過熱而停,
答案係唔會,雖然舊野勁熱,但就唔會熱到停,
重點係細細隻,方便帶出街

有3.83A,交足功課啦

24.44W祗係隻牛嘅功耗,要check埋佢到底出到幾大功率(幾多A @ 幾多V)

24.44W祗係隻牛嘅功耗,要check埋佢到底出到幾大功率(幾多A @ 幾多V)
dcc2000 發表於 2016-4-26 20:22

冇咁pro既儀器

可能唔插野都24.4w

24.44W只代表佢好食電, 唔代表佢出翻好多電

btw, 熱到停好過勁熱, 因為勁熱可能會有危險, 代表佢冇高溫保護

多謝分享,下次要買來試下。。。
rick425 發表於 2016-5-5 02:19

買左幾隻usb電流電壓檢測器,下星期先到,到時再試

轉換率低下都可以咁囉

食電唔=1對1出,可能得50 60%轉換率都唔奇

[sosad原本係舊文黎]

姐係證明佢浪費成9w電係熱方面....
一隻好既adapter應該係差幾耐都唔熱,轉換效能高

佢標得最多只係出15w,但係input成24w
唔見得呢隻係好野...

[sosad原本係舊文黎]

姐係證明佢浪費成9w電係熱方面....
一隻好既adapter應該係差幾耐都唔熱,轉換 ...
mgchat 發表於 2016-5-5 20:48

有3.83A,交足功課啦