[開箱] IKEA USB 充電器. 簡單開箱

尋晚行過 IKEA,見有 無線充電板,不過都幾貴,跟著見到呢隻 3 ports USB charger.
價錢唔貴,$79.9,買咗隻放在公司用,比起買山寨貨安全掛,
簡約包裝,透明膠盒,一張寫上28國語文的紙,不過無中文,呢張紙無乜用,唔係說明書,只係寫著環保處理,叫D人唔好亂棄置電子垃圾。
不過呢隻唔係旅行充,佢唔係 100-240V,只係220-240V,最大輸出 5Vdc, 3400mA (3 ports),單一port最大輸出2400mA.,無LED燈,諗諗下,好似又唔係好抵買,不過品質應該唔會太差,可惜無鏍絲位拆機,所以唔知裡面有乜嘢料。

開箱睇相,簡約包裝

充電器標準特性

79.9 IKEA ok wor!!

3.4A。。。

網上揾嘅歐版拆機圖:

網上揾嘅歐版拆機圖:
zgok 發表於 2016-6-12 20:42

用料方面.....請技術部門解釋下.......

做工幾靚,無山寨廠 feel

我之前都買左幾個黎用,幾十蚊好過用黎買唔知咩牌子既大陸貨

回覆 4# zgok

有無條 拆機 link可以 share.
原來IKEA 呢隻 USB charger 都係全球賣緊,咁品質應該有保證。

個circuit 幾好,經過 SSP 見D山寨貨都要$59.9,比多$20元買過安心。

搵到個網頁了。
http://budgetlightforum.com/node/43646

做工幾靚,無山寨廠 feel
tomchen 發表於 2016-6-12 21:51

我鐘意個電線入板位仲落重膠水,防甩又防shot

高低壓區隔離夠曬遠

用料, 設計都不錯. 希望果粒銀色輸出CAP係真solid cap.

可改善地方係 :
1. 銀色輸出CAP加番個inductor, 輸出noise/EMI可以再低D.
2. PWM + MOSFET 唔係一體化, 少了MOSFET thermal protection.
    (好處係可以換粒勁D嘅MOSFET)
3. 無理由唔做universal voltage 85-240V
4. 插蘇頭可以換全球各式插.
5. 用白色膠唔及黑色散熱咁好.