[操作疑難] 請教如何怎様可以用 Compact Flash 卡安裝 Windows?

請教如何怎様可以用 Compact Flash 卡安裝 Windows? 我有部好老爺架 notebook 用開 1.8" PATA harddisk, 效能超慢所以想買張 Compact Flash 卡當 hardidsk 來安裝 Windows, 請問有咩辦法呢? 網上揾過好多方法都唔 work, 請各位高手指教一下, 謝謝!

去淘寶買隻1.8" PATA SSD啦.

我部Toshiba R100 2003年買, 早幾年換咗SSD, 用到依家. 做後備機都夠用.

CF 加轉換卡未必可以BOOT機.

去淘寶買隻1.8" PATA SSD啦.

我部Toshiba R100 2003年買, 早幾年換咗SSD, 用到依家. 做後備機都夠用.

CF  ...
jwong852 發表於 2016-8-12 14:20

但我嗰隻應該係叫 1.8" CF 接口就更難找到啱用的 SSD 同埋價錢一啲都唔平選擇又少喎!

https://world.taobao.com/search/ ... 5-PR517-PR854-PR895

我部R100都係用1.8" 50-pin CF 接口, 用緊Kingspec 32GB. 當年個價錢, 依家買到128GB了.

我部R100都係用1.8" 50-pin CF 接口, 用緊Kingspec 32GB. 當年個價錢, 依家買到128GB了. ...
jwong852 發表於 2016-8-12 16:14

但係 32GB 現今來講安個 Windows 後都唔係剩返好多位咋! 另外見Kingspec個樣好似自己買個殼返黎塞張 CF 卡係裡面咁樣呀!  

我有部好老爺架 notebook 用開 1.8" PATA harddisk, 效能超慢所以想買張 Compact Flash 卡當 hardidsk 來安裝 Windows, 請問有咩辦法呢?
sonycliepda 發表於 2016-8-12 13:27

我都有部好老爺手提電腦。我都想咁改。
UltraDMA66 HDD 5400RPM 超慢。

請教如何怎様可以用 Compact Flash 卡安裝 Windows?
sonycliepda 發表於 2016-8-12 13:27

N年前聽過張 Compact Flash 卡要改設定(不可以是 removable media),否則 Windows 唔肯安裝。

N年前聽過張 Compact F ...
BEpsilon 發表於 2016-8-12 21:05

你部老爺機都算好呀! 有個5400rpm 的HDD, 我嗰部得嗰4200rpm咋! 慢到巧恐怖呀!

N年前聽過張 Compact F ...
BEpsilon 發表於 2016-8-12 21:05

網上揾到個方法, 係可以將 removable media  改成 fixed mode, 但問題係如果當全新安裝 Windows 時此方法好像沒辦法將它改成 fixed mode, 請問各位高手可以怎樣做? 請指教一下, 謝謝!
按此

1. 其實CF卡拎嚟安Windows效能無SSD咁好(以前睇測試咁講),
以前未有SSD啲人要細先咁玩,嗰時Transcend仲有啲CF卡係fixed disk mode,
有咗SSD,已經無乜人咁玩,因為有以下問題
A.要fixed disk mode先安到Windows
B.XP有可能行唔到UDMA 5
C.當你喺多工時會Lag.

2. KingSpec PATA SSD我用過,唔快,但已經快4200rpm好多!
我隻KingSpec 2.5" 16GB PATA SSD測試,
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 63&pid=24087271

3.我部舊NB安咗XP+Office2003+常用Program都用唔夠5GB,16GB都已經夠用,再唔夠位,咪加隻迷你手指/讀卡器+tf卡囉!
https://world.tmall.com/item/526482359564.htm?id=526482359564

4.fixed disk mode解決方法討論
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=159&t=764153

我部R100都係用1.8" 50-pin CF 接口, 用緊Kingspec 32GB. 當年個價錢, 依家買到128GB了. ...
jwong852 發表於 2016-8-12 16:14

1.8" 50pin CF插口係唔可以直插CF Card
汁腳定義唔同