點解專業級Scanner比大型多功能影印機效能仲差

有部hp既scanner, 可同時scan 雙面,上網睇賣一萬左右
但計落速度都係比office既多功能影印機, 即係成座咁多部既都慢
而且較個dpi愈高,hp就為慢得好明顯,較到去600 dpi, 慢到唔似成萬蚊既品質,但多功能影印機就算較到咁高,速度都好快
同埋scan完,過file落usb, hp又係,高dpi會超慢,30頁600dpi既file可以用成分幾鐘,但多功能影印機都係十幾蚊

問題係,多功能影印機都只不過係幾萬蚊既價錢,但用齊咁多功能,點解反而專用黎scan野既scan,仲要賣成萬幾蚊既效能都係咁差呢?

同埋另一個現像係,就算家用機,All in one都只係千幾蚊就得,有埋feeder, 反而只係買scanner, soho 貨式都賣成4千幾蚊,但速度又係同家用All in one差唔多,到底貴係邊呢?

scanner分兩類
一類係高速, 一類係高質

平時你講果種係主打quality
如果你買送紙式scanner, 幾千蚊果種, A4 color 600dpi都係幾秒搞掂

大大座影印機果種scan出黎冇quality可言, 完全冇detail

HP 邊個型號?

但多功能影印機就算較到咁高,速度都好快

最高質 scan 出黎都係垃圾,做普通文書就得...

最高質 scan 出黎都係垃圾,做普通文書就得...
tomchen 發表於 2016-11-4 11:36

講句衰D
屋企既scanner 300dpi靚過大大座既600dpi

office 時間就是金錢。大機(唔只hp),好少jam 紙,又可直接用feeder,scan大量文件。又有user control(可以track每個user用量)。

講句衰D
屋企既scanner 300dpi靚過大大座既600dpi
KinChungE 發表於 2016-11-4 12:07

我公司以前部百幾萬既 printer 跟黎個部 auto feed scanner 都係垃圾,仲以為百幾萬會內置返部靚 D 既 scanner

我公司以前部百幾萬既 printer 跟黎個部 auto feed scanner 都係垃圾,仲以為百幾萬會內置返部靚 D 既 sc ...
tomchen 發表於 2016-11-4 12:24

百幾萬, Canon Oce?
我玩過Canon Oce, 影印/scan唔知, 但係打印質素極差
係勝在快

百幾萬, Canon Oce?
我玩過Canon Oce, 影印/scan唔知, 但係打印質素極差
係勝在快 ...
KinChungE 發表於 2016-11-4 12:40

Oce 試過機,唔入
KM 機黎,打印 ok