部 printer load 好難至 load 到紙, 有無得自己攪?

一部 laser 一部 InkJet, 都出現相同的問題, load 唔到紙.  唔知係咪天氣凍既關係, 最近變得嚴重左.

個情形有 d 似以前 D printer, 有得 set 紙既厚度, 紙既厚度 set 大左就會自己轉而唔 load 紙, 不斷轉個轆, 但係家陣部 printer, 搵唔到有呢樣野 set.
部 InkJet 要聽到佢 load 紙, 個紙格出聲時, 用手推張紙上去, 佢開始食實左就可以 load 到無事.
但部 laser 成個紙盒封死, 幫佢唔到, 只係聽到佢好努力去 load 紙, load 唔到可以自己 拉`出個紙盒再推番入去, 叫佢再試, 但成功率好低.  有時 十幾廿次至 load 到一次...不過, 只要肯叫佢不斷試, 總有一次得.
只係 load 唔到紙就換機又好浪費, 印野完全無問題.

有 d 懷疑入面個膠轆開始滑左(天氣凍個轆硬哂更嚴重?), 唔知有無得自己買黎換左佢.

唔知有有人遇過呢個問題, 有無方法可以自己攪掂?

打印機型號都冇,好難答到你
驅動程式係WINDOWS內置都另外下載裝? 正常冇理由冇得SET紙
如果兩部機都有問題,你有冇試過換第二隻A4紙係WORK?

中國南方天氣容易令入紙橡膠轆硬化,只有換轆才能解決問題。

pick up roller 光頭吧

中國南方天氣容易令入紙橡膠轆硬化,只有換轆才能解決問題。
GEISS 發表於 2016-12-20 11:11

唔知 ching 有無試過換, 易唔易攪既?

打印機型號都冇,好難答到你
驅動程式係WINDOWS內置都另外下載裝? 正常冇理由冇得SET紙
如果兩部機都有問題, ...
s84292 發表於 2016-12-20 10:53

家陣唔記得乜野型號, 要番屋企睇.
一部係 HP 既 多功能 color laser (都買左幾年了), 一部係 Canon 既 InkJet (兩三年前 PCCW 送既).

好似唔覺有邊個 driver 可以 set 紙既厚度喎, ching 用緊乜野 driver 有咁既設定?
試過幾隻唔同既 A4 紙, 部 InkJet 就試得更多, 唔同牌子既相子, InkJet paper, 都有試過, 結果都係差唔多.
聽住佢不斷轉個轆, 但就唔一定上到.  所以感覺係個轆有問題, 食到紙就上到無事.   雖然都幾年前既機, 但用落都仲好好, 但係唔知有無得自己換左個轆佢.

入紙個轆啲橡膠老化,淨係可以換左佢。
通常ALL IN ONE 都係好難換,貴PRINTER預左呢樣係消耗品,會設計成容易換。
去淘寶SEARCH 進紙輪 或者 搓紙輪。

入紙個轆啲橡膠老化,淨係可以換左佢。
通常ALL IN ONE 都係好難換,貴PRINTER預左呢樣係消耗品,會設計成 ...
thankyouabc 發表於 2016-12-20 22:28

唔該哂  ching, 等我研究下先.  我見十蚊八蚊就有, 成支連埋都係幾十蚊, 搵到合用既淘番黎試下先.

頭先去 google 搵下, 原來呢樣係好普通既死症, 仲有 D 維修公司出哂 post 專門修理上唔到紙.
阿Q D 去睇, 黎我玩左幾年至出事, 都算賺左了.

入紙橡膠轆硬化上唔紙,可以去五金舖買支黃色萬能膠,用膠水 薄薄的 塗一片個膠轆邉。