細部自動feed紙 scanner求推介

請問有沒有自動feed紙嘅scanner推介?最緊要細部
scan普通A4文件
budget一千內
thanks

呢個BUDGET,最抵玩應該係之前有師兄介紹過,淘寶買外國陳列品,好似FI-6130。

有feeder既scanner, 呢個價錢, 香港只買到cheap cheap all-in-one printer
全新既純feeder scanner閒閒地$3xxx

淘寶買二手貨最好

回覆 3# KinChungE

借帖問一下
如果對素描質素要求唔高例如只係想scan普通office文件,單據或者報紙(睇得清楚,200-300dpi就得)
但每次可能scan 60-100頁(雙面auto feed)
1000蚊budget all in one做唔做到
定係都要去淘寶買二手scanner

回覆  KinChungE

借帖問一下
如果對素描質素要求唔高例如只係想scan普通office文件,單據或者報紙(睇得清 ...
kai026 發表於 2017-2-19 19:40

唔得
all-in-one果D俾盡都係放得30張紙左右
呢個價錢更加唔會有自動雙面scan

如果對素描質素要求唔高例如只係想scan普通office文件,單據或者報紙(睇得清楚,200-300dpi就得)
但每次可能scan 60-100頁(雙面auto feed)
1000蚊budget all in one做唔做到
定係都要去淘寶買二手scanner..
kai026 發表於 2017-2-19 19:40

你以為scan單據好容易,就咁成疊放落feeder度佢就會sir sir聲咁去。。。實際上完全唔L係。

因為啲單據有厚有薄(大部份係好鬼薄),有大有細,有啲的士單,個頭仲係鋸齒咁,大部份單又好"巢",普通有feeder的scanner,好彩的話兩張一齊jam埋一齊scan(即是跳咗一張scan唔到),唔好彩的話仲會食紙,成張單據好似風琴咁摺埋click住晌個入紙位果度,仲要慢慢拆出黎,一心急用力一拉,成張單解體,仲要拆開部scanner拎返啲殘骸出黎。係苦痛到不能的。唔好話30張單,5張單都可以jam到你淚奔。

我試過駛成1800蚊買部有feeder的flatbed scanner,就得到上述結果了。呢個係差不多6年前的價。你依家得1000我可以話你知慳返黎食自助餐好過。

上面的經驗同部scanner的CCD頭有幾靚無關,而係佢個入紙系統做得好唔好。

咁樣搞一搞,你會發現拎住部手機逐張影仲快。

依家手機都有好多會計apps,係俾你影咗張單然後入數,跟住export成個file(連埋啲單的images)返去俾你會計同事的,不如你考慮吓。1000蚊應該可以買到一個license俾一啲5-10個人以下的公司用。

6年前未有呢啲solution,我就用$3200買咗部富士通的scansnap scanner黎用,唔止單,乜7都放入去scan,scan完就掉咗個紙本,我諗前後一共scan咗大約30-40箱A4紙咁多文件(4-5萬張紙),完全係物有所值。但如果budget得1千,應該2手都買唔到。(除非上一手好似我咁操部機法,scan到個吸紙膠轆蝕晒膠皮,你要預自已配返套膠轆囉)

個spec係類似咁︰ScanSnap iX500

你以為scan單據好容易,就咁成疊放落feeder度佢就會sir sir聲咁去。。。實際上完全唔L係。

因為啲單據有 ...
鐵火魚腩卷 發表於 2017-2-21 12:09

$1800有feeder scanner?
Microtek?

$1800有feeder scanner?
Microtek?
KinChungE 發表於 2017-2-21 12:48

對,伏已中。

但可以補充,其他all-in-one的scanner feeder都唔得好去邊,因為個feeder結構問題。

對,伏已中。

但可以補充,其他all-in-one的scanner feeder都唔得好去邊,因為個feeder結構問題 ...
鐵火魚腩卷 發表於 2017-2-21 12:55

Microtek果個真係好垃圾
果時都係因為咁而買左Epson GT-1500

回覆 9# KinChungE

GT-1500一般用OK,不過我硬係唔明點解個FLATBED四邊都係SCAN唔到盡,攪到次次SCAN野要放正中間都唔知可以點放。