[操作疑難] -----------

-----------

重要,擺得越耐,內阻越高,並不建議用傻瓜充機充Eneloop

重要,擺得越耐,內阻越高,並不建議用傻瓜充機充Eneloop
人中之龍 發表於 2017-2-20 16:47

呢部係GP PB70, 都係岩岩買架,應該唔算係傻瓜機掛...
拎左D陳年GP AAA充電池,一插落去,即刻綠閃 (損壞電池)

果4粒 ENELOOP 叉左~45分鐘 就綠燈 充滿了

回覆 3# nameless.ken

咁你要睇下 龍兄個部 SkyRC MC3000, 呢部智能充電機喇!
如果唔玩 Li-ion電, 可以考慮 SkyRC NC2600.

除左SkyRC MC3000 / SkyRC NC2600,可以Google下BC-3100,BC-1000,IC99,Powerex MH-C9000.......等差機,傻瓜差機好易整死D電

影響不大...14年都唔算太舊(舊左少少啦)
我大半年前買嘅係15年頭

不過我喺鴨記買,$55

除左SkyRC MC3000 / SkyRC NC2600,可以Google下BC-3100,BC-1000,IC99,Powerex MH-C9000.......等差機, ...
人中之龍 發表於 2017-2-20 21:14

大部份傻瓜差都係龜速...唔會整死粒電嘅
0.1C - 0.2C 過充都唔會有事

買貴左

部叉機都係岩買...
應該算叫做快充
Input voltage AC 100 - 240V (50/60Hz), 150mA
Output voltage 1,42V
Charging current 1000mA (AA) / 450mA (AAA)

大部份傻瓜差都係龜速...唔會整死粒電嘅
0.1C - 0.2C 過充都唔會有事
masseffect 發表於 2017-2-20 21:29

我都係用緊龜速充電機充D eneloop, 就快5年, D電都仍然有心有力.
部充電機係電腦節買, 買左3部, 每部$10.

記得之前有 CHING 話 GP 差機會差壞電   我唔肯定, 不過買過兩排x4pc GP 差電,  每排使用一年唔夠各壞一至兩粒 ( 不常用 ), 祝你好運.