[開箱] 反高潮 - 冷門雙核安卓機頂盒 - 杰科 R1

話說一直主力用開海美迪Q2 Q5 同 smartcandy. 咁小米熱賣、緊係買黎試一試先。又為左避免被家中女皇話買咁多野、所以同時放左部Q2. 小米到手就出事、非p豬豬w用真係麻煩啲。呢部機放廰俾囝囝睇卡通、無左部機真係飯都唔得閒食。唯有拿拿淋放左小米再買返部。
之前用都係單核機、咁宜家買緊係座雙望4. himedia, mycia都用過、唔太好亦唔差。但行貨雙核選擇少又貴、所以都係淘出一條生路好啲。
例牌、大陸水文多過用家報告好多。唔知點解、最後揀左呢部RK3066 雙核機。其實之前都有另一師兄開過箱、所以都係隨便開箱呃下post.

杰科 R1
人仔359+集運 人仔15
RK3066 1.6g 雙核、1g ram, 4g rom (2.5g 可用)
內置tv直播、都係大路大陸台+diy list
內置點播、源係pptv, youku, letv....etc. 唔知點解、試睇兩三部戲源係youku, 電話係play唔到但呢部得..... 其他師兄麻煩話我知邊啲戲用官方apps睇唔到、等我用內點播再試試。
試左 各主流視頻apps 、初步無問題。
有tf card位、3個usb
缺點: 無google play, switch off usb 繼續供電、跟機無hdmi, 搖控太多制、網上現成diy tv list 少

講主咁多先、有師兄有興趣再試其他野。

其實我想講只要TV源係大陸 不論用咩盒就等用PC 睇live都會lag 的~~
所以如果你電腦用XBMC or VLC 睇live tv的link 唔lag的話
用小米盒 or any android 都不lag
but 如果你買的是麥格iptv  因為佢係比年費的所以個server 應該會好很多

期他所有盒的TV 源都係公開免費源 所以個ISP 出海唔得就不用想了

睇片lag住要係ISP 問題la
我家中HGC 用ipad 睇  pps  1分鐘左右要等20秒lag 爆
用HKBN好D 但載入好耐
PCCW 就勁快~~

自己想想吧
不過android 好像不錯的可想下I5盒子~
同小米一樣勁多資源~

回復 2# shal

外置apps當然源一樣、內置嘅就多少會有分別。
小米icntv多節目、但peak hour 睇唔到又無得download. 即係=無用。
i5有諗過、但當時無雙核所以出局。

師兄係用玩家身份睇一部機好壞、同用家身份唔同。用家係方便、易用、實際為重點。對我黎講、之前部q2比小米都更適合我用。

回復  shal

外置apps當然源一樣、內置嘅就多少會有分別。
小米icntv多節目、但peak hour 睇唔到又無得dow ...
worldcat 發表於 2013-5-24 11:56

都係ga~~
其實我發現現在的所有雙核android 尢其係RK 硬件本身support HD Video 格式小~
仲有所有雙核android TV Box 系統憂化不足行起來仲差過好多單核機@@

其實買android TV box 都係要睇熱度
好果唔係就好像我之團購回來的igogoT 一樣咩都用不到了
XBMC 連720都play 唔到,仲要很多app 都不support
現只能PPS PPTV

至於又平又好用多資源,係用家角度上易用又方便以下的我都想買多部放係room用or送比女王家人
MINIX NEO
我播 i5
迈乐

新四核機
潘多拉游戏电视盒评测 四核猎户座GPU (不過外形好唔得

回復 5# 167pk

唔明、即係知出廠mac address係咪大陸用戶?
定跟第一次login?

原來google play 可以用到、但要入設定清除資料一次。
diy tv list 可以用Himedia diy xml直接導入。