想用IPTV,容易入門的,選哪個好?

因為紅白歌合戰將近,結果又得進行大規模籌備了。
今回想用收費IPTV服務。目前有兩個Android盒,並免費試看香港Pandaabuy的服務中。

暫時還沒決定會否用其他IPTV服務,有什麼好提議?

首要條件:
1.能以港幣結算續費,無須顧及人民幣兌換率的問題,手續簡單。
2.穩定,不會一星期或一個月倒閉掉
3.便宜,便宜是真理

次要條件:
1.頻道清單能有「Tokyo-MX」頻道。從前在軟件成功看到一段時間,現在好像沒IPTV服務能開到這個頻道。
2.希望日本頻道多些。
3.畫質。沒什麼所謂了,只要能看到人臉就可以= =

為今年紅白而動用的裝備:
Himedia Q5盒子(後備:Enjoy TV)
Cat6線x1
5 Port Switch一隻
QNAP TS-212P NAS一隻

因為紅白歌合戰將近,結果又得進行大規模籌備了。
今回想用收費IPTV服務。目前有兩個Android盒,並免費試看 ...
fa0005200 發表於 2014-10-14 21:58

靜係第1項已經無得攪.  呢d iptv 全部大陸野黎.  邊會有人係香港打正旗號攪.....................

回覆 2# postmastur

深水步那些不算是用港幣結算然後買服務的?

補充:目前在試用的Pandaabuy貌似是跟國內某持續8年服務供應商買Service,然後用港紙結算給用戶續費…我就在考慮它,不過日本頻道的清單有點微妙,不算太喜歡(除了NHK本身)

回覆  postmastur

深水步那些不算是用港幣結算然後買服務的?
fa0005200 發表於 2014-10-14 22:06

我所知既之前好似掃左.  俾人掃完又無開番就唔知.  同埋佢地賣個隻iptv 係無 Tokyo-MX.  以我所知有Tokyo-MX 既IPTV, 得呢隻.  不過部野3k 人仔, 年費接近2k 人仔.  當然, 香港無得買.  全部淘寶.

http://tv.asian-b2b.com/indexcn.html

呀..仲有.  你係香港買呢d 服務, 一俾人掃左, 你就係孤兒仔.  所以買IPTV 既話, 玩個d 現時全部經大陸買.  續費都係經大陸.  唔經香港就無得掃.

回覆 5# postmastur

光世代有考慮過,不過相對沒台灣頻道卻配那個價錢有點勉強接受…
註冊成會員前看過掃盲帖,但是資訊不算太新,只能作參考。

加上都是用人民幣結算,只能用支付寶增值付款對我而言有點點麻煩。

光世代有考慮過,不過相對沒台灣頻道卻配那個價錢有點勉強接受…
註冊成會員前看過掃盲 ...
fa0005200 發表於 2014-10-14 22:26

咁你可以唔洗考慮.  香港係買唔到.      以前係深水寶賣個部, 而家係要VPN 先睇得到.  新手我唔會recommend 佢買.  現時仲有無得係香港買都唔知.  世界杯個陣掃晒.  上晒TVB.

註冊成會員前看過掃盲 ...
fa0005200 發表於 2014-10-14 22:26

深水寶個部d 苦主post.  http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

我倒不會只靠IPTV,因為自己有網絡電視軟件作後選
上年紅白我都是用Netbook轉插大電視直播6小時…只是今年不想再這樣做而去試iptv。

考慮只以月費制玩iptv部份。另外希望找到無須專屬盒的iptv服務。(android ipk那種的)

我倒不會只靠IPTV,因為自己有網絡電視軟件作後選
上年紅白我都是用Netbook轉插大電視直播6小時…只是今年 ...
fa0005200 發表於 2014-10-14 22:44

android apk iptv 盜連嚴重

唔建議買,想穩定就要買專機

另外光世代我用緊

有 tokyo-mx