[開箱] 雲網行CR13 [開箱文]

部雲網行CR13到手了,淘寶拍回來,599人仔唔包運費。。。
有電源開關,支援4k,2GB RAM, 8GB ROM,藍牙好似話4.0,
插頭方面,有HDMI 2.0,有光纖,3個USB 2.0等等。

以下是個盒包咩:

1. 主機 x 1
2. USB x 1
3. USB 電源線 x 1 (值得一讚,網友話可要求換香港英規三腳插頭)
4. HDMI 線 x 1
5. 中國內地供電火牛 x 1  (2.5A)
6. 普通紅外線遙控器 (無飛鼠功能)
7. 簡單說明書一本

包裝簡單無咩特別,
佢公司應該幾大塵,
個盒都有D污垢,不過呢個唔係重點。
唯一大問題係無機身編號,但雲網行話無問題,
另外部機話2A供電,但所配送的火牛係2.5A,雲網行話為了供電給portable harddisk

安裝篇

安裝完成,
唔難,就咁插晒d線就得,
但無買飛鼠超失敗,
佢個遙控超難用,
有無師兄有介紹?
另外部機有幾個問題:
1. Sd卡槽好難用,垃圾級咁差
2. 連線去Google同play store有問題。<過一日再試又無事,大家可以ignore>
3. 話明有8gb,但可用得4gb。

使用篇

以下是小弟使用數日的分享:
我建議暫時唔好買雲網行,
我想更新個ROM,
試左成晚都唔得,
麻撚煩都你唔信.我放棄.

1. 使用5小時後,熱量可以接受,但夏天就唔知。。。
2. SD卡槽,插左卡係無可能拔得返出來, 垃圾設計.
3. 8GB版本,只有4GB可用,強烈建議大家買16GB版本,因為很多APPS不能選擇下載或儲存位置
4. 畫質唔錯,用1080P片測試,高畫質,無問題,另外下載了4K片來試,播放上沒問題
5. 跟機的APPS效果麻麻,睇戲有時會唔順,不過可以接受,相信係因為身處香港。。。
6. 同之前所講一樣,跟機遙控可以用,但唔夠好用,一定要買飛鼠 <請大家推薦>

支持開箱!!

我想講, 我個插係英規三腳, 買之前同佢講叫佢俾的

支持開箱!!

我想講, 我個插係英規三腳, 買之前同佢講叫佢俾的
流氓大亨 發表於 2014-10-27 16:36

頂,蝕晒。。。
不過你講左,起碼幫到下位朋友。

如果播H265 60fps TS ok我都買部來玩
http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=26
另外你有冇裝佢個DIY firmware?
http://www.4k123.com/thread-5376-1-1.html

如果播H265 60fps TS ok我都買部來玩

另外你有冇裝佢個DIY firmware?
frankiepoon 發表於 2014-10-27 16:45

剛剛買返來,咩都未攪呀。。。
返到家試下,到時話你知。

留位。。。。。

回覆 9# cloudnet

1. 我有個ext hdd, 直插係無反應, 要點加2.5a電?
2. 原生的file explorer搵我個network drive, 但係一直都係mount唔到, 話login failure
我不知係咩問題, 字元, 編碼..etc? 在windows裡能開到的.
另我用play store下載左samba client就可以開到, 但原生那個就唔得, 如果得我唔駛裝咁多野
3. 原生有個播片player的launcher, 但沒有方法可以離開/停止, 只有"home"出返去.
咁樣觀感不好, 因為我唔確定我去home之後佢背後仲有無食緊我網絡資源