2013性價機皇 大戰 2014性價機皇

10moons D6 雙核上年又係雙11特價, 上年買番黎諗住睇下D 國內節目
可惜由年頭開始, PPS, PPTV, XX視頻等已經BLOCK曬香港IP, 而且1年已過
又裝唔到google play, 固件官方又無心機更新, 攪到差唔多變電子垃圾

就係11月知道 HKTV會開網路電視台, 呢部野又可以攞番出黎一戰!!
上網搵固件, 最新只係7月份, 而且都只係雲OS, 一定裝唔到google play,
只可以裝apk檔, 裝左後又發現原來都仲睇得好順!! 部野而家變左睡房stb

雙11又買左Himedia HD600A 4核, 一於取代舊機做廳用stb, 今天到手裝hktv.apk 同 mytv.apk
真係開app比D6 雙核快50%左右, 不過其實d6 雙核真係好夠了~~~速度已經好過好多smartTV

部機已經花曬~~~差唔多變電子垃圾

裝左云OS固件20131227, 開機後自動更新至20140709版

我比較鐘意係D6可以比你知道背後有速度顯示, 唔會得個黑屏等野睇

有資源可以選擇, 唔會得死一個源頭

相反部Himedia HD600A, 外型靚好多, 而且又細部d

主頁相反無d6 咁好用, 只有最主要既芒果tv外, 其他都沒什麼好看

而且主頁唔可以好似d6 咁移動icon, 如果家人有老人家實睇唔到
要係咁接右健先搵到HKTV....如果好似D6咁可以移動icon就方便找到

因為主頁icon太大, 太少選擇, 如果裝得多app, 一定要入應用管理
又會是家人煩惱的事, 唔識入去!!!

播HKTV沒難度

主頁:

Himedia HD600A 只有芒果TV可用, 其他都沒什麼可用, icon不能移動, 要搵app可能要入app 集搵

相反 D6 有更多媒體介面用, 有直播TV , 兔子視頻, YOUKU等( 雖然有些是被BAN看不到), 而且icon可以自由移動

播放介面:

Himedia HD600A 只顯示節目資訊, 無速度/進度顯示, 等LOAD可以等黑畫面, 得1個資源點(芒果TV)

相反 D6 可以顯示埋速度, 從而判斷用邊個資源點最快, 而且選集較快!

後感~~~雖然Himedia HD600A 4核快些, 可以裝GOOGLE PLAY,
(其實google play也沒什麼用, 因為下載來的app同部機唔相容有錯誤, 所以都係要自行下載apk裝)
不過資源點只有1個, 而且都唔係好睇到, 要等好耐先load到, 而且又無得睇速度,
apps多, 選app可能要入app list度搵, 對於家人來講人性化沒d6咁好

Himedia首頁icon可以用+號個“應用添加列表”自己加喜歡嘅apps入去
另外如果需要睇到速度可以裝“網速監測”,可以自由在四角用自選顏色顯示機器運行上下載速度
至於你話嘅其它APPS自己喜歡裝乜自己簡唔係更好,你話個d全部係免費野如果預先裝定到你買個時可能已經過時要更新,如果唔啱又要刪除不是更麻煩?
以上純屬小弟個人意見

忘記講himedia重有個跟機app叫“一鍵直達”,可以將你常用嘅9個apps設定為123459789,好似電話嘅快捷鍵設定後一按數字個app就會打開

你可以set HKTV做預設啟動

有你想要個芒果TV.
http://pan.baidu.com/s/1c08dDc8#path=%252FBOX%2520APK%252FTV

忘記講himedia重有個跟機app叫“一鍵直達”,可以將你常用嘅9個apps設定為123459789,好似電話嘅快捷鍵設定 ...
frankfrank 發表於 2014-11-18 00:35

THX~~~~我會試試~~~

THX~~~~我會試試~~~
kingleo666 發表於 2014-11-18 00:55

部D6
試下刷呢個,有華數TV睇.1-8-2014更新的
天敏D6双核_LetvUi_YYF纪念版
http://www.hdpfans.com/thread-470533-1-1.html

又學到新野,呢期真係好熱鬧

via HKEPC Reader for Android

10moons D6 雙核上年又係雙11特價, 上年買番黎諗住睇下D 國內節目
可惜由年頭開始, PPS, PPTV, XX視頻等已 ...
kingleo666 發表於 2014-11-17 22:44

請問點裝google player我下了下來! 但不知怎樣裝

via HKEPC Reader for Android