[開箱] 吉盒(GUTS) (第1水實驗品?)

硬件就唔多講,正如另一個post 有師兄都指出 大陸同款野係幾錢
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

由於個盒主要係比老人家用,硬件要求過到自己心理關口就算,反而界面就非常重要
因為...我第一隻買的盒 (早1個月左右....)minix X8H 主要是賣 硬件同一堆安規認証,忽略左軟件應用上....
部x8h 除左長開令我覺得好安心....我都懶得再教老豆老母點禁....長開個hktv就算
(注,今時今日我變得非常懶,所以下文都會打得好hea)

Rockchip RK3188 , 2G RAM,出到老爺電視機,界面易用等因素,第2隻就選左界面見得下人易用既吉盒 (就係咁我又唔記得睇下用咩牛... )

價錢 439包埋運費售後,我覺得合理 (最唔合理係,順豐 全灣送去天水圍用左6日.... )
隻RiiTek Mini i8 純粹係我手痕所以買埋,最後 total 534埋單

之後請看圖+自行幻想下,有問題可以係呢幾日問問,試到既都會試(不過預計星期日就上繳~教完老人家用就唔會再搞 )

順豐,一點都不順,不過包得好密實

拆完包裝 主角終於出黎

個盒 面d字非常失望 ,我較期待有雞拿咁大隻字印主 吉盒

機底有掛孔

機後

配件,第2次失望,跟機搖控...無電跟的...
好彩老爺電視機既線有跟

火牛,印象中 minix既認証多好多,不過價位唔同....算...
*長插+standby左幾日,運作時都只係微暖

開機畫面(徵用左女友部機,得隻720p mon),如果呢個logo 印埋係盒面,先有氣勢架嘛...而家真係...

主界面,預設算較易用既

整體都好順,App Drawer 設定個d都無咩特別,就無影了

最後是RiiTek Mini i8,頂你無power掣既? ,入面有跟li-ion電
不過我自己想用touch pad者,其實要平可以買隻 平飛鼠,只係40人仔(我買左隻用在 minix x8h),行3粒3a電
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=97g18sa4080

總結
整體其實都好滿意,以現時市面上機款黎計,我都會買番吉盒(因為懶 )
如果有得加錢換隻再好d既牛,我都應該會加
不竟部機唔係自己用,比老人家用,除左易用,安全都係好大既考慮因素

*補充,盒面個粒制是standby 休眠,不是真的關機

Q&A整理,請睇下面第4個post
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 65&pid=32777642

支持開箱文!
請問師兄個介面可唔可以轉返傳統android?(因為我覺得傳統介面仲方便,用過Himedia芒果介面簡直想死)
仲有,請問有冇裝到XBMC addon同HKTV點播app?可唔可以正常睇到點播重溫?

其實我都係想比我老豆
個界面幾簡潔(無左d block 左既大陸apps, 如果唔係又會問我點解睇唔到, 問到2046)
可以考慮下

Q&A (第1水吉盒,第2水有無改動我都唔知)

Q:可唔可以轉返傳統android?
A:launcher 佢預設呢個是 xbmc launcher,取消左預設可以call 番原裝
預設有裝 XBMC

Q: HKTV 點播/直播
A: HKTV App(剛剛試左 直播 同點播都無問題 ) <-- 修正,經常出現連線不穩無法播放
HKTV直播App (呢個好穩定)

Q: 大陸apps順唔順,佢有冇解決地區問題同連得慢既問題
A: **非祥測,開過一陣就算*,另外好多都係連番去優浩?如果你個network本身連去lag應該都會lag...
搜狐 - 順
PPTV - 一般
QIY愛奇藝 - 順/一般
快手看片- 順
泰捷 - 順
VST  - 一般
*HKBN

Q:想問wifi連接方面如何? 接收穩定嗎?
A:穩定,距離有待測試
*Router : TPLink 1043

Q:另外, 長時間使用會否過熱?
A:微暖(但現在是冬天),機同牛

謝謝師兄,個界面似乎易d俾老人家用。
唔知以後會唔會用RK3288…

大陸apps順唔順,佢有冇解決地區問題同連得慢既問題

launcher 佢預設呢個是 xbmc launcher,取消左預設可以call 番原裝

預設有裝 XBMC
HKTV App(剛 ...
rfdingo 發表於 2014-12-9 23:58

直播都唔穩定?

HKTV直播 好穩定

跟機既大陸app 尋晚禁錯開過一個都好慢下,今晚可以再試下既 (HKBN)

想問wifi連接方面如何? 接收穩定嗎?
另外, 長時間使用會否過熱?