[求救]低階網絡知識者入手 Mikrotik

[2014/12/30,更新]我將Mikrotik駁去網上爬router係咪會影響到最後都係出番網上爬個ip

眼大睇過龍買左RB951Ui-2HnD,167PK師兄RB951G-2HnD
係咪應該大致一樣
用過167pk 師兄既easy_setup.rsc
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D5&page=1
唔知係d ip係咪太耐己經改左定我set錯,
我再睇過postmastur既教學,set 直接用vpn上網但係都跟唔到,我去查IP我仍然係香港
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... age%3D1&page=13
另外好奇怪既事係用左EASY_SETUP.RSC手機經router網速快而且可以番大陸,但係hd600a網速唔多得
經lan線或者wifi都唔得,但係番到大陸不過得幾k最多7~80k,點解同手機差咁多
電腦睇youku時得時唔得,土豆唔得
測試既劇係TBB今年拎好多獎個套

網絡知識低下者慎入手

我之前都係用 easy_setup

不過發覺好多功能都用唔到,仲會上唔到 YouTube/Facebook

之後reset,全部設定手動入,絕大部分網上都有教學,唔難set

驗證ip成日改,所以當睇唔到就要更新

新驗證ip唔見有人分享,要自己揾

不過發覺好多功能都用唔到,仲會上唔到 YouTube/Facebook

之後reset,全部設定 ...
kofz 發表於 2014-12-26 01:44

我以為我set錯野,咁我再研究研究

唔知係咪因為用網上爬光纖,
我用Mikrotik駁去佢個router,係咪最終都係會計番網上爬個ip
有冇人救到我

之後reset,全部設定 ...
kofz 發表於 2014-12-26 01:44

驗證ip在 pc 睇log定係在mikrotik 睇log?thanks

唔知係咪因為用網上爬光纖,
我用Mikrotik駁去佢個router,係咪最終都係會計番網上爬個ip:hitwall ...
bbsunny 發表於 2014-12-30 14:11

你出街永遠都係用緊香港網上行個ip, 不過要去既目的地要再經咩vpn就係由mikrotik設定去做

驗證ip係pc睇 mikrotik個log, 不過驗證成日轉, 公海源比你set搵到驗證都係慢到扒街

快播 bt 無咁嬲, pc 睇不如用 unblock youku 或者 hola

你出街永遠都係用緊香港網上行個ip, 不過要去既目的地要再經咩vpn就係由mikrotik設定去做

驗證ip係pc睇  ...
oopsxp 發表於 2014-12-31 10:27

即係雙router唔影響設定,因為跟教學一步步黎玩,佢係教左用vpn直出先,應該會轉埋ip,但係我去check ip依舊係香港

即係雙router唔影響設定,因為跟教學一步步黎玩,佢係教左用vpn直出先,應該會轉埋ip,但係我去chec ...
bbsunny 發表於 2014-12-31 10:34

用mikrotik 就唔洗用雙router, 一部mikrotik 滿足晒你所有既願望!

仲有所有想學既新手, 有問題係度問, 自學遇到問題, 大家一齊研究, 當作大家分享! 我自已都係網路白痴, 可能我都有野唔識要請教你!

家用BB modem --Mikrotik  --LAN (pc , wifi 正常上網)
                                       \--其他需要行vpn 既device

家用BB modem --Mikrotik  --LAN (pc , wifi 正常上網)
                                       \--其他需 ...
oopsxp 發表於 2014-12-31 10:49

Ching,
咁如果我買部無wifi既 Mikrotik 又想用番自己部ASUS ROUTER
係咪即係咁駁:
家用BB modem --Mikrotik (1st Router) -- ASUS (2nd Router) (pc , wifi 正常上網)
                               \--其他需VPN Device (Eg. IPTV)

問題黎啦: mikrotik 駁 ASUS 用LAN to LAN 定 LAN to WAN 最容易做setting?