以下情況買邊個TV box好呢?

只係需要睇HKTV, 觀看各國電視頻道, 同播網上下載的影片/音樂, HD1080就夠
請問買邊個TV box好呢?

TV Box可唔可以用黎做wireless network bridge, 將電腦畫面駁去電視?
如果可以係點做? 係TV box裝app?

是旦一隻都得架啦
買之前叫試
如果係淘,就要預左要等

是旦一隻都得架啦
買之前叫試
如果係淘,就要預左要等
chue 發表於 2014-12-30 22:29

咁邊部少bug, 比較耐用 (無咁快拉柴)?
for 長用, 三至五年內都唔會upgrade

只係需要睇HKTV, 觀看各國電視頻道, 同播網上下載的影片/音樂, HD1080就夠
請問買邊個TV box好呢?

TV Box ...
Drivel 發表於 2014-12-30 20:20

咁樣 【四核A31s】 會够用,512mb - 1g,4G - 8G,¥129 - ¥179 已有不少選擇。睇下對盒子大小,顏色,外型,有無天線,遙控器.....etc 要求。

燧石 T2,微盒 V3,PELi珀麗MQ-31,嘉視麗K62 etc
http://tw.taobao.com/item/422832 ... 97196601.136.xY3Nmi

再唔係用到 【四核海思Hi3798】,貴啲啲,但應該可以4k + H265,如海美迪HD600A咁樣。

剛剛見到呢部叫【嘉視麗K80二代】¥239,用四核海思Hi3798,應該仲賣緊雙11價:-
http://taiwan.tmall.com/item/413 ... &id=41342863806

p.s. 兩款 CPU 盒子都有用緊。

咁樣 【四核A31s】 會够用,512mb - 1g,4G - 8G,¥129 - ¥179 已有不少選擇。睇下對盒子大小,顏色, ...
cheetah 發表於 2014-12-30 23:14

兩款用咗幾耐?
係大陸淘係咪即係無保養? 如果壞點算?
邊間店淘TV box好? 你幫襯過邊間淘寶店?
未試過係大陸淘電子產品, 謝謝!

唔識淘就找朋友淘,嚴煩就比多小小香港買....ssp有好多買盒子的地方,600a水貨都係賣400多。

兩款用咗幾耐?
係大陸淘係咪即係無保養? 如果壞點算?
邊間店淘TV box好? 你幫襯過邊間淘寶店?
未試過係 ...
Drivel 發表於 2014-12-30 23:58

講到【淘】.....,就另一課題了,有排講。

隔山買牛,一向原則是,够用够平就是了,特別是電子產品,如果壞了就買過第二款算,所以¥99 的也會有人入手,用得好便算淘到寶,用得唔好咪再淘過。當然亦有用家會要淘到硬件至强,頂級機種可望撐多好多好多年。

TV Box 用緊兩部,HD600A(四核海思Hi3798) + 天猫1sPro (四核A31s),都是雙11同Tmall旗纜店買,一般都無問題,但旗纜店一般服務亦是麻麻。

p.s. 如要保養維修售後,便應在HK買行貨了。