我既TV BOX經歷分享, D6+ (買機前既可以參考下)

目的: 想用電視睇GOTV(煲舊劇), 其次係HKTV

背境: 之前係用HDMI線由電話駁電視睇, S4, 幾十蚊有條, 缺點係電話要長開住睇。而架因為轉左用IOS.... 轉駁線無副廠,只有原裝...4舊水, 或可用副廠HDMI手指(AIR PLAY), 二百幾。

決定: 反正都用比二百幾至四舊, 又要電話長開, 不如買個TV BOX用,咁我電話又唔洗長開駁住電視,屋企人又可以用。

經過一輪RESEARCH, 省千字, 買左天敏既D6+, 發現D6係有分新舊版, D6係舊(型號係D6Q) ;D6+係新(型號係D6U), 又有人叫D6+用D6S812版。

收到D6+後,試玩左陣, 佢原本個OS唔岩我,我就刷左ANDROID (安卓),好容易刷~

HKTV, 用左XBMC睇,好順好清,詳情睇下LINK:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

GOTV, 無原生PLAYSTORE唔緊要, 有APK就得,以下係搵APK方法:
1. 上網直接搵APK
2. 用盒子browser,search playstore,入去search Gotv,mytv或任你要乜都可以!
3. 用其他電話, TAB, 裝APK EXTRACTOR拎APK出尼~
4. 總之搵到APK,就裝到,唔洗煩點裝PLAYSTORE~

問題: 用APK, 裝過GOTV, 同GOTV TABLET版, 兩個都係搵到劇, 但PLAY唔到....我仲搵緊解決方法~

用後感: 解像度高, 3百人仔, 抵玩~

更新(20/1/2015): 加相, 同埋用FLASH PLAYER睇到GOTV, 仲搵緊點用到GOTV既APPS~

2015-01-20 08.09.53.jpg
2015-01-20 08.09.50.jpg
2015-01-20 08.09.43.jpg

師兄我對e部機好有興趣 想知搜尋時如何打字我只識打速成

火山熔岩 發表於 2015-1-19 11:56

暫時仲未用搜尋....好似可以駁電話...

等我買左之後再上嚟研究下

搜尋要用併音,啲大陸睇片apps全部都係要入併音,打併音字首就得。我每次都係用手機上網找中文併音翻譯。
開browser 打中文就未試過....因為用remote打字都幾煩.....

搜尋要用併音,啲大陸睇片apps全部都係要入併音,打併音字首就得。我每次都係用手機上網找中文併音翻譯。
...
rickson02 發表於 2015-1-19 12:26

哦, 都幾好~ 我而架搵到點先攪到GOTV~ 諗緊用BROWSER睇, 但要FLASH...

火山熔岩 發表於 2015-1-19 11:56

你可裝google input就有速成了.

回覆 7# buynaka display有鍵盤?

回覆  buynaka display有鍵盤?
火山熔岩 發表於 2015-1-19 12:45

下方有

請問有沒有開箱圖看看?

天敏TV Box  最近見過大陸網出的開箱文,話佢造工差....不耐用.........
我見過佢背板竟然有兩條線由前面飛線去後面背板再捍接.....   
所以想再証實.........