有冇ching用緊ezrecorder黎錄影節目???

應該點設定個錄影質素???我用黎錄nowTV既節目,選最好質素,睇番畫面好似有殘影咁.

链接:http://pan.baidu.com/s/1hfyzW 密码:6vd9

thx

我有3部,不過冇裝now

食到hktv@magictv@1080p@60fps

不過錄到出泥只有1080p@30fps

1080i就可以60fps

我有3部,不過冇裝now

食到hktv@magictv@1080p@60fps

不過錄到出泥只有1080p@30fps

1080i就可以60fps ...
kofz 發表於 2015-1-24 13:37

chig,你錄出黎段片,有冇我呢段咁,有殘影咁???
nowtv佢輸出係1080i

chig,你錄出黎段片,有冇我呢段咁,有殘影咁???
nowtv佢輸出係1080i
正宗球迷 發表於 2015-1-24 14:52

殘影唔覺有

你有冇升級最新版 firmware?
http://avertv.avermedia.com/aver ... 39&tab=APDriver

殘影唔覺有

你有冇升級最新版 firmware?
kofz 發表於 2015-1-24 18:43

一買已經係呢個版本。
我睇有殘影咁,不過我用pc播

via HKEPC Reader for Android

一買已經係呢個版本。

via HKEPC Reader for Android ...
正宗球迷 發表於 2015-1-24 21:13

你錄now,應該用左hdcp解碼盒先錄到

可能係個 hdcp解碼盒 影響導致有殘影

你可以試下錄其他,例如機頂盒( 唔用hdcp解碼盒 )

之後再經hdcp解碼盒錄一次,比較下,睇下有冇殘影

另外你可以試下有hdcp既其他產品,例如appletv/dvd機/藍光機

試完就知問題所在

一買已經係呢個版本。

via HKEPC Reader for Android ...
正宗球迷 發表於 2015-1-24 21:13

仲用,你話用pc播,會出現殘影

咁用ezrecorder播有冇殘影?

如果冇,咁就係pc播放問題,唔關錄影事

另外,我一般錄iptv/hktv

錄最低畫質已經夠晒,set高d對畫質冇幫助

只係浪費空間

你錄now,應該用左hdcp解碼盒先錄到

可能係個 hdcp解碼盒 影響導致有殘影

你可以試下錄其他,例如 ...
kofz 發表於 2015-1-24 23:29

月hai部機,我插線話佢有hdcp,唔會咁勁呢類盒都有掛。你都有用hai, 係唔係都要解hdcp?
我再搵其他source錄下先,你用過mtv唔駛解hdcp?

via HKEPC Reader for Android

月hai部機,我插線話佢有hdcp,唔會咁勁呢類盒都有掛。你都有用hai, 係唔係都要解hdcp?
我再搵其他source ...
正宗球迷 發表於 2015-1-25 04:55

我已經試過

越記/麥記/mtv都冇hdcp

appletv/DVD機(Pioneer)有hdcp

雖然我都有買hdcp破解盒,不過都未用過

因為我用 splitter (1進8出),發現原來內置hdcp移除功能
http://a.m.taobao.com/i36663655312.htm?ttid=212200@taobao_android_5.2.1

我已經試過

越記/麥記/mtv都冇hdcp

appletv/DVD機(Pioneer)有hdcp

雖然我都有買hdcp破解盒,不過都未 ...
kofz 發表於 2015-1-25 11:05

ching,你咁多個輸出,都係一個入,你家中好多輸出裝置????

睇番淘寶似係逢1入splitter都可以拆左個hdcp.
我暫時家中有一隻1出2,價錢同你呢款差不多.係可以拆hdcp.
我獨立玩隻月hai試下先,因為呢家我係經左隻2入4出黎玩.,冇hdcp解