小米盒子出唔出到surround sound?

小米盒子出唔出到surround sound?

用佢的hdmi out, 如果播Movie file / BD ROM drive with blu ray disc的話, 支唔支援出到surround sound 5.1 / 7.1 ?

要用邊個app播電影檔先得?

如果小米盒子唔得的話, 有無邊款android盒子可以?

我駁咗落amplifier,睇任何apps都出到5.1/7.1

我駁咗落amplifier,睇任何apps都出到5.1/7.1
99819925 發表於 2015-2-10 01:47

"睇任何apps" ?

我諗住用 kmplayer , VLC player 播USB Harddisk內的電影檔, 都可以出到surround sound嗎?

即係根本係睇個電影檔有無surround sound 而唔係睇硬件支唔支援?

"睇任何apps" ?

我諗住用 kmplayer , VLC player 播USB Harddisk內的電影檔, 都可以出到surround sound ...
askl 發表於 2015-2-10 09:42

你用amp解碼,hdmi祗係直出音源,個盒冇野做。

你用amp解碼,hdmi祗係直出音源,個盒冇野做。
buynaka 發表於 2015-2-10 09:52

明白, 咁即係應該用任何apps play 到個電影檔都得了....

今晚試下先

唔得喎

同一個movie file

係電腦用powerdvd出到surround sound

但用小米的高清播放器就唔得

唔得喎

但用小米的高清播放器就唔得 ...
askl 發表於 2015-2-10 23:39

據我所知,小米盒子(第三代)最高只支援 dts 同 ac3

高清音軌,全部唔支援

回復 6 #askl

C兄。 你點出 surround?  你用 amp ? 如果你用 amp 出。 咁可能你要 set hdmi passthrough.

via HKEPC Reader for Android

唔得喎

但用小米的高清播放器就唔得 ...
askl 發表於 2015-2-10 23:39

我小米3 設定環繞輸出就出到dts ac3 bypass 無損降解輸出

唔支援