智能電話畫面駁去HDMI電視, 不停又連線又斷線, 點樣解決??

智能電話畫面駁去HDMI電視, 佢係用呢條線(見圖)
好奇怪, 之前要傳送畫面, 一定要駁埋MHL至MHL果段, 唔駁唔得, 點解咁怪??
USB位就係插去原廠配既Plug度叉電

不過咁都算, 今日連畫面都出唔到
插完後, 智能電話就出 "HDMI已連接", "HDMI已斷線"..... 每隔一兩秒就轉, 不斷咁連同斷
而且電視係睇唔到任何畫面

究竟發生乜事? 有無人知點樣解決? 謝謝

是不是USB供電方面不夠力? 我曾用過咁上下款的線, 一般將USB插入電視個usb port取電, 用尿袋供電也試過無問題

另外MHL再插延長線又真係奇怪左DD

你條係咪原廠線?

有部份牌子要用原廠線先可以正常出畫面

你條係咪原廠線?

有部份牌子要用原廠線先可以正常出畫面
kofz 發表於 2015-2-22 18:58

唔係原廠, 係街度買, 一百蚊樓下
唔係呀?? 原廠先得咁屈機??
邊間原廠?? 要手機定電視?

回覆 4# Motop

這種非原廠線是這樣的,用用下就不能用的我買過2,3條都是如此

是不是USB供電方面不夠力? 我曾用過咁上下款的線, 一般將USB插入電視個usb port取電, 用尿袋供電也試過無問 ...
sohoriho 發表於 2015-2-22 17:09

佢部電視無USB port位
原廠果D output係5.0V 2.0A, 咁樣應該夠力

唔係原廠, 係街度買, 一百蚊樓下
唔係呀?? 原廠先得咁屈機??
邊間原廠?? 要手機定電視?  ...
Motop 發表於 2015-2-22 19:24

要手機牌子原廠線

回覆  Motop

這種非原廠線是這樣的,用用下就不能用的我買過2,3條都是如此 ...
blackkh 發表於 2015-2-22 19:28

乜有咁多compatibility問題, 即係要買原廠線先搞得掂?
咁咪每個device都要買一條

要手機牌子原廠線
kofz 發表於 2015-2-23 04:22

價錢貴唔貴??

價錢貴唔貴??
Motop 發表於 2015-2-24 13:57

每隻牌子都唔同, 唔知你乜牌子, 一般兩舊或以上