電視盒選擇疑問,有無前輩可以解答?

新電視盒玩家
市面上太多電視盒,平貴都有,花多眼亂
有無文章惡補下知識?有無選擇指南?

例如有電視盒標榜,提供大量電視/電影,一按就睇到
但其實係咪部部Android盒都做到?都係靠App姐唔係咩?

又有電視盒標榜可以手機/平板/電腦與電視無線發送同步播放?
仲有可以將手機變搖控,操作電視等等
其實咪又係靠App?啱唔啱?

如果係咁,買部平平地就得?仲點解要買貴?
希望有前輩可以指點迷津,謝謝

電子野無需買太貴,買流行規格中最平就得

電子野無需買太貴,買流行規格中最平就得
hanzawa 發表於 2015-5-22 06:54

咁即係以上功能,其實部部都做到,係唔係?

請問有無邊部心得推介?

咁即係以上功能,其實部部都做到,係唔係?

請問有無邊部心得推介? ...
tactful 發表於 2015-5-22 13:58

買大牌子多人用就得,哩度邊隻多人講緊就買個隻,識淘既話就等下6月中有冇特價
手機出電視其實你當冇啦,延遲得太慢。睇片就唔好預套套睇到,識改dns可能睇多一兩套既

買大牌子多人用就得,哩度邊隻多人講緊就買個隻,識淘既話就等下6月中有冇特價
手機出電視其實你當 ...
bbsunny 發表於 2015-5-22 15:56

請問6月中有無話邊日?

未淘過,你係點揀邊間可信?
定係邊間平就買邊間?

我想問,如果係電腦下載電影,想輸出去電視
乜野方法最好?

請問6月中有無話邊日?

未淘過,你係點揀邊間可信?
定係邊間平就買邊間?

我想問,如果係電腦下載電影 ...
tactful 發表於 2015-5-22 16:56

6月13掛,到時早幾日就會有人講係邊淘,多數係xxx旗艦店。電腦共用左個file,盒子dl個apps es檔案瀏覽器,手機都可以用同一個方法拎file

6月13掛,到時早幾日就會有人講係邊淘,多數係xxx旗艦店。電腦共用左個file,盒子dl個apps es檔案瀏 ...
bbsunny 發表於 2015-5-22 17:04

呢種方法,其實係咪盒子先無線download影片,再係盒子度播?
定係無線同步傳送播片?

請問睇西片,港產片同日韓電影/劇集,download乜野app好?

手機出電視其實你當 ...
bbsunny 發表於 2015-5-22 15:56

經LAN 由NAS讀取,用KODI/XBMC睇1080P電影。边隻TV Box 可以(要平)

呢種方法,其實係咪盒子先無線download影片,再係盒子度播?
定係無線同步傳送播片?

請問睇西片,港產 ...
tactful 發表於 2015-5-22 17:27

盒子可以插lan線,係邊dl邊播掛。其實咩apps都係搵番個堆片源,用咩apps都得
不過用咩apps都好睇唔睇到都係靠彩數