[開箱] ¥99 天貓魔盒 M11 青春版 (定係陽春版?!)

應該叫【陽春版】好啲,會來得比“青春版”貼切。    

618盲搶盒一部,原本無想過做開箱文,但與半年有多之前的 【1S增强版】 (TMB2200RA) 相比真有點.......難怪個位湛江老哥做個激動廣東話炒蝦拆蟹版拆機文

粗淺結論,【HKTV + 1080P H265 硬解 + 簡體字視頻應用】,就當只用得到咁多先。

靚仔,啞黑加藍够cool,最小巧,外型易被接受,價錢易入手,有極大量黑猫族用家玩家 etc。

測 試 篇

MagicBox_M11
YunOS 2.6.2(2.6.2-RS-20150606.2318)
CPU:MT8685 4核A7 (1G RAM + 內存 8G)
GPU : Mali-450 MP ARM

硬件測試:-

1. 沙發評分:10027
2. 唔支援 wireless keyboard set,要插有線 mouse
3. 無藍牙。
4. 無左全方位接收遥控,要就住按,相對速度會變得慢晒。(呢個惨
5. 遥控變回凸出硬制,按下制時會變回`扼`扼聲。
6. 有必要插跟機HDMI線,一般線會有機會過厚頂住。
7. 無左猫鼻開關制,亦無左呼吸燈。

聲效/字幕測試:-
呢個真係有啲濕滯.......

1. ac3聲效    ,試576P,日劇.mp4,出 warning,唔得(轉用上 MX Player 1.7.40 都唔得)。

2. mkv 外掛字幕,試720P H.264,又係出 warning,唔得。     
3. mkv 内嵌字幕,試720P H.264,OK。
4. HEVC H.265 有内嵌多語言字幕的話,無論試 1080P 或 720P,如下圖個3條試片,9sub/7sub,一律唔得,唔係出唔到字,係直頭得剩低全黑畫面。          

播放測試:-

1. H.265 1080P:- 上到 60fps 無問題。
2. H.265 雙軌聲道:- 原生 player 已播到。
3. 4K H.264 試機片 :- 24fps 都唔掂,會有聲無畫。
4. 4K H.265 試機片 :- 當然 完 全 唔 會 期 望 會 掂。

1080P 舊試機片:-
1. 竟然都有啲 format 唔掂,FHD 既 WMV file 會有聲無畫。

2. i.e. 斜路倒七彩波波  hd_other_sony_bravia_bouncy_balls.m2ts ,有畫無聲。(update:- 應該都係 ac3 引申問題,原生 player 會出 warning 叫唔好繼續播,m2ts format 係可以播的)
3. RMVB file 會直頭隐左形,無得播。

Android APK 測試:-
1. Android Auto Start apk :- 呢個用到!可以做到插電後一次性開機啟動入HKTV,遥控開關當然無效。
2. Android NHK World apk :- 直播開到入唔到,freeze 住,但起碼 exit 到出翻去。(update:- NHK WORLD TV LIVE 剛剛出了更新,應該又要GooglePlay backing。)

3. Android Livestream apk :- 直播開到入到,有聲但,全黑面,變了收音機。
4. Android Youtube TV LIVE apk:- 直播開到入到,有聲有畫,但比個VCD 畫面濛既解像度出來 (睇youtube片就非常OK)。
5. Android now 新聞 apk:- 直播開到入到,有聲有畫,萬幸。

試住咁多先。

測試:-

4K H.264 試機片 :- 唔掂,有聲無畫
4K H.265 試機片 :- 當然唔掂。
1080P 試機片:- 都有啲 for ...
cheetah 發表於 2015-6-29 21:31

部FiberHome I10 (全志 H3) 似乎好D 窩。
MT8685 有藍牙 4.0 的  
小米小盒子個spec 有下面3樣 :   http://www.mi.com/hezimini/specs/
双频WiFi:2.4GHz/5GHz 802.11a/b/g/n
蓝牙:蓝牙2/3/4.0
解码支持 DTS 2.0+Digital Out、 Dolby Digital Plus

天猫魔盒M11 魅族专版,唔知會唔會都系一樣   

http://store.meizu.com/product/meizu_mohe.html

天猫魔盒M11 魅族专版,唔知會唔會都系一樣
lotus123 發表於 2015-6-29 23:18

同一樣野黎

部FiberHome I10 (全志 H3) 似乎好D 窩。
小米小盒子個spec 有下面3樣  ...
lotus123 發表於 2015-6-29 21:48

呢部mtk8685A, 有埋Giga lan.
http://detail.tmall.com/item.htm ... p;skuId=88399824352

小米小盒子個spec 有下面3樣  ...
lotus123 發表於 2015-6-29 21:48

除左一般 1080P H265 硬解(有subtitle都已經唔得)+ HKTV 官方點播暢順,睇唔到比1S增强版果代有咩明顯改進/特長。部 FiberHome I10 (全志 H3)本地播放好强,乜都得咁滯,另外 browse UI 飛快。

同一樣野黎
idiotricky 發表於 2015-6-29 23:55

硬件應該一樣,唔知會唔會開啓咗藍牙功能:
“MT6625N多功能芯片。这个芯片集成了蓝牙、WiFi等功能。”
M11 有MT6625N

http://www.tvapk.net/thread-131874-1-1.html

小米小盒子 的 MT6625N

http://it.sohu.com/20150116/n407836257.shtml

如果root 咗,揾返藍牙的driver,行返應該得。 刷小米小盒子 或 MSIDIGTAL Q-1 的ROM 唔知個Remote 有無問題   

呢部mtk8685A, 有埋Giga lan.
finepix 發表於 2015-6-30 00:24

正價最平呢部  ¥ 169