創思奇CSA90 簡單開箱

前言: 話說家裡那部Himedia Q16 播4K 不順暢,又沒有HDMI 2.0,於是心思思想買部有HDMI 2.0 既 Media Box。剛好見到有Ching 在版上提到有部CSA90 就出有得賣,於上膽粗粗係淘寶訂了一部2G Ram + 16G Flash。經過大半個月既等待,終於發貨了,發貨第二天下午已經到手。但因人太懶,一直都冇仔細去試。咁啱今日老虎唔係屋企,於是有時間黎個簡單開箱。

硬件篇:

包裝盒

很簡單既包裝盒

硬體Spec

則面印上部機既Spec

主機及配件

3-Set Box.jpg

除左主機一部,配件有火牛一個, Remote 一個, HDMI 線一條,仲有一條USB線可以接電腦,
USB線兩邊既插頭都係一樣,再加一本簡單既使用手冊

搖控器,手感好差,用過咁多部Box 中最差既一個

主機

4-TV Box.jpg

主機正面, 蓋面係金屬,底係塑膠

輸出端子

輸出端子接口,2個USB, 1 Lan, 1HDMI,1x CVBS沒有電源開關制

TF Card 插位

6-TF Card.jpg

TF Card 插口

主機背面

背面寫住Power 輸入係12V/2A, 但火手實際係5V/2.5A

火牛

兩腳火牛, 100-240V, Output 5V/2.5A

火牛內部 1

火牛內部背面

火牛內部 2

火牛內部正面

主機板

主機板用公版,理論上可以Flash其他同樣用公板既Firmware

主機板背面

主機板背面

CPU & Ram

CPU & Ram, Ram 用Samsung 1G x 2

Nand Flash

eMMC, Samsung 出品

軟件篇:

開機後的主畫面。淘寶店主幫手裝左許多大陸Apps, 收到貨第一時間將部機恢復出廠設定值

原廠跟機Apps, 有Google Play, YouTube, Kodi, Fackbook, Twitter etc...

Lollipop 5.1.1, 7/15編釋, 似乎仲係用測試版

有繁簡中文界面

要先設定好Keyboard先可以輸入文字

硬件呢個選項必須開啟先用到, 有D奇怪

設定選項, 冇咩特別

2G RAM/16G FLASH Support 5G WiFi, 部機離Router 只不過大約2米左右,都去唔到433M
用 WiFi 連NAS 睇1080P 都會停一停先播。睇黎都有線Lan會較好

解像度選項,由於我個LCD得HDMI 1.4a, 所以冇3840x2160p-60, 部機實際上Support

可以加返自己個Google, FB, Twitter 帳號

開箱當然唔少得跑分,先裝兔兔硬件檢測睇下硬件資訊

裝完兔兔硬件檢測竟然行唔到, Check唔到部機既資料

跑分中...

總分得29911, 仲慢過G3?

分數詳細分析

RK3368 資料,留意Android Verion, 冇錯, 竟然係32 Bit, 粒CPU係64Bit, 但OS 行32Bit?

CPU 核心係ARM Cortex-A53, 64 bit

跟機既Media Center

自動搵到我部NAS

Player 好簡單, 選項剩係得Play Mode係你選, 其他咩都冇得調較

可以直接播NAS既片

可以將部Media Box 既file share 俾其他機用

跟機既File Explorer

個Nethood 有個嚴重既Bug, 好多時候輸入啱既password 都入唔到去其他電腦或NAS

Showbox App

有得選Low, Medium, High, 仲可以直接Download, 但速度唔好期望好快

似乎更新都幾快

跟機Kodi Ver係14.2

YouTube 最高只有720p選擇,原因未明。Google TV 1.76行唔到

YouTube 4K Video都係只能播到720p

內置既video Player, 唔Support 字幕, DTS 冇問題

試播1080p, DTS, 正常好順

用另一個App Video, Support 字幕

Kodi 當然更加冇問題

試一段4K Video, TS 格式, 有聲冇畫

總結: 一部未完成既Media Box, Firmware 仲係開發中,好多Apps未更新Support 5.1.1。硬件用料做功中下,尤其個膠盒底。對於其QC質素有所保留,收到貨發現用唔用Remote,拆機一睇先發現連接紅外線發射接收器條線鬆左。另外,Power 燈用Remote 關機有時會唔識轉返紅色,都唔知關左機未。假如唔係急用,可以考慮等一等睇下有冇其他新機出。

电源線同电線,自己加工加膠固定系板会好些,

大陸D功藝真系麻麻。

thx.....

底板的OEM是芯图
http://www.chiptrip.com.cn/?p=876#menu-item-889
音頻解碼 支唔支援 Dolby Digital Plus 同 DTS ?

回覆 2# alex008

唔係好敢用跟機既火牛,自己走去鴨記配返個3腳既火牛

回覆 4# lotus123

DTS未試, 要搵套DTS既戲先

師兄有冇試過係youtube播4k片,但我set極都係得720p.
要點set先可以播到1080p或以上的畫質?
我都係用緊csa90  2+16g版。

前言: 話說家裡那部Himedia Q16 播4K 不順暢,又沒有HDMI 2.0,於是心思思想買部有HDMI 2.0 既 Media Box。 ...
curtis1008 發表於 2015-7-20 23:34

多謝師兄既詳細報告。
等待軟件測試續集。

回覆 7# zxu

一樣都係上唔到1080P, 原因未明

回覆 4# lotus123

DTS 冇問題, Dolby Digital Plus 冇片試唔到