[開箱] ¥99.9 BLIFE 致家2號 四核 RK3128 超低價 H.265 盒子

用上 RK3128,即係話係1080P機種,H.265硬解,價錢可以話係低到不得了。

【CPU:四核RK3128 + 1G RAM + 8G閃存】
【GPU:Mali-400MP八核】
【名稱:ET_35】
【YunOS:2.1.4-R-20150606.1337】

下圖中5個平板apk全都行得好順好順,着實不易。

特別一提係其中的 YoutubeTV apk,試入LIVE出得很好,2015-08-05 14:42:36 比賽中 CAP 出黎,仲HD。

比起其他RK3128盒子,呢部起用完全唔同的底板,SIZE很細,似足天貓家族,但又多了S/PDIF 同 TF卡位。

呢粒紅色LED會全天候着住,唔會轉藍亦唔會熄掉。

後面有屋簷蓋住一眾插頭,設計防塵,但無設計到開關制。

USB唔好hotplug,會reboot跟手認唔到,coldplug就好。TF card 就可以 hotplug,無02事件。

128mm長的遙控,小巧得厲害。

個 ... 制,係mouse pointer轉換制。

送埋HDMI線,都唔知點賺錢?!

隻牛小巧,但圓插頭點都插唔得盡的,暴力咁塞幾次,唔敢再塞咁入。

寶典?!點練........... 如果認為必要準備好USB手指先安裝,或無googleplay唔開始得,一指神功就可以立即睇住先。

開機頗快,35-45秒到,但一見呢個畫面,先會閃一閃,好幾秒後就會一路“黑屏”,一路黑幾十秒黑到BOOT起完成先見翻光,呢個真係超低能,勁搞笑。

外存同內存咁樣分開,加埋算8G?!

RK3128 + 1G RAM

Mali-400MP

100% UK ?
源自英國 ?
笑咗:titter:
:titter:

¥99.9  系蝕本價,賣家清倉,可能退出市場,或者有新產品就出,費事變蟹貨。
破解寶典,破解了什麽?

小弟無知,未見過源自英國嘅產品印咁多中文…:dev:

btw d中文字“寫”得好有氣勢…

致家2號 3xxx 隻已清倉,下了架,其實原文有講,個殼系日不落國設計師的傑作。  :titter:

¥99.9  系蝕本價,賣家清倉,可能退出市場,或者有新產品就出,費事變蟹貨。
破解寶典,破解了什麽? ...
lotus123 發表於 2015-8-5 13:10

欲練寶典,必先自殘;跟足寶典口訣,十秒鐘就自爆,送上十殘體視頻應用。

似乎隻牛比 Ider S1 早期跟機的牛好     

幫人買左兩台 試機覺得果遙控手感幾OK
果盒就大舊左少少, 但望落唔似cheap野
呢啲盒用黎睇劇唱K已經非常夠做

似乎隻牛比 Ider S1 早期跟機的牛好
lotus123 發表於 2015-8-5 17:55

呢部 ¥99.9“致家2號”各方面平均都比早期¥99 Ider S1好,特別係遙控。外形的確有做過設計,但界面就S1好少少。瀏覽速度都比S1好(可能1G關係),播放中粗暴式車前褪後亦很輕鬆。Media player 亦著實比 S1 update 不少,雖然兩個ac3都要用MXplayer。

總的來說,再買唔到呢部“致家2號”會是很可惜的一件事,尤其是相對¥99的黑貓而言。

呢部 ¥99.9“致家2號”各方面平均都比早期¥99 Ider S1好,特別係遙控。外形的確有做過設計,但界面就S ...
cheetah 發表於 2015-8-5 21:39

S1 賣咗19萬部,假如每部利潤¥20,接近¥400萬,暴發戶有錢就會有改善,省靚個招牌。  

GEEYA/金亞有部明日黃花的雙核機,同部 LeTV Box Pro 好似,金亞其實都系用心的,但奈何銷售唔得。

貓盒就一分錢一分貨。

Inphic I6 月銷量1.6萬,I9月銷量2.9萬。  I9 用 Suntrip 底板,Suntrip質素似乎是可以的。