如何選擇盒子

各位師兄, 小弟未買過電視盒, 睇左幾日呢度, 叫做有少少認識. 但POST太多. 咁不如直接請教大家
想請教下, 其實咩機岩我用?

電視無4K, 得1080P (可見將來唔會換)
無HIFI無AMP無SOUNDBAR無喇叭. (未有計劃買)
寬頻得100M, 駁盒要行WIFI, router N150 雙頻. 距離非常近

睇直播, 點播,
裝sopcast, acestream 之類
TVAPP 得唔得? 得的話都想睇下
打機? 無認識, 係咪可裝模擬器?

本來睇到 CS918 PLUS 好似幾好
但其實我係唔係唔洗用咁貴機?

100人仔的RK3128 1G+8G 我夠唔夠用?
係咪打唔到機?

仲有咩要注意?

唔該各位.

搭單問…天貓盒之類的“大品牌” 操作穩定性方面會唔會好d?

昨天兩舊水入左隻貓盒未濁板
中伏鳥
華嫂、youtube 、hktv 睇吾到
mtk 8685 蕊片

各位師兄, 小弟未買過電視盒, 睇左幾日呢度, 叫做有少少認識. 但POST太多. 咁不如直接請教大家
想請教下, 其實咩機岩我用?

電視無4K, 得1080P (可見將來唔會換)
無HIFI無AMP無SOUNDBAR無喇叭. (未有計劃買)
寬頻得100M, 駁盒要行WIFI, router N150 雙頻. 距離非常近

睇直播, 點播,
裝sopcast, acestream 之類
TVAPP 得唔得? 得的話都想睇下
打機? 無認識, 係咪可裝模擬器?

本來睇到 CS918 PLUS 好似幾好
但其實我係唔係唔洗用咁貴機?

100人仔的RK3128 1G+8G 我夠唔夠用?
係咪打唔到機?

仲有咩要注意?

唔該各位

psr1 發表於 2015-8-5 20:33

之前有師兄出帖說明睇2000k或以上足球直播既要求,自己睇下有無咁既需求才決定
[技術討論] android TV box 睇 2000k+ 720p 直播

RK3128 1G+8G  IDER S1   
-- flash android rom 可以睇到tvapp.so (轉台要用mouse 就ok),
--sopcast 2000k 以上會窒.
-- 播4K 會窒.
himedia hd600A -- 海思4核,
-sopcast 5000k 都好順,唔LAG.      
- tvapp. so播唔到. 設備不支援!
- 播4K 順

利申: 兩部都有.

昨天兩舊水入左隻貓盒未濁板
中伏鳥
華嫂、youtube 、hktv 睇吾到
mtk 8685 蕊片 ...
taxman123 發表於 2015-8-11 19:48

你之前唔係問 CS918 plus 既RK3188 ok 架咩?  點解會買左呢部?

-- flash android rom 可以睇到tvapp.so (轉台要用mouse 就ok),
--sopcast 2000 ...
iaudio 發表於 2015-8-11 22:31

我買電子野, 係做過research 既情況下, 相信"有買貴, 無買錯"呢個道理.   因為好大部時候, 廉價既電子野通常都實有trade off.

我用RK3288  雲網行 CR12.    價錢係貴既.  不過

1. Sopcast 2000k 無問題, 再高無試過
2. 播4k 無問題.  H265 都無問題.  行4k @ 60 fps 仍然係順, support HDMI 2.0
3. 睇到  tvapp.so
4. 裝到晒mytv, hktv, youtube 及所有香港用既 app, 因為有google play store.

--sopcast 2000k 以上會窒.
-- 播4K 會窒.
himedia hd600A -- 海思4核,
-sopcast 5000k 都好順,唔LAG.      
- tvapp. so播唔到. 設備不支援!
- 播4K 順

利申: 兩部都有.iaudio 發表於 2015-8-11 22:31

師兄請問你有無用acestream呢?
多謝師兄分享有用資訊。

你之前唔係問 CS918 plus 既RK3188 ok 架咩?  點解會買左呢部?
postmastur 發表於 2015-8-11 22:53

一時胡途
中伏鳥