請推介電視盒子 (IDER/ FiberHome/ 英菲克/ 开博尔等)

現時太多產品真係好頭痛, 我對畫面質素(4k?)沒咩要求,
四核心定八核心, 幾多ram好, CPU等既組合.....對呢方面真係唔識,
我見呢排大家討論緊既產品都幾平,
开博尔F2? 憶典H2? 海美迪HD600A四核?
我自己就唸緊海美迪A8? SPEED HKTV BOX 2?
想做倒以下用途的話, 邊部機較適合呢?
或請各位師兄推薦其他性價比產品. Thanks!

主要係以下用途:  
1. 插USB睇片, rmvb, mp4, mkv...
2. 用倒google play store同埋HKTV, UTV, MYTV等app而唔會閃退或中止程式
3. 想玩下體感運動遊戲app同唱K app
4. 有時會用hdp睇下節目
5. 希望該產品品牌算知名, 因為想官方固件更新穩定, 或者該產品多專家自制固件
6. 介面簡潔, 因為有老人家用 (原生安卓?)
7. 散熱好

---------------------------------------------------------------------------------------------
而家我打算買大陸機再刷安卓rom,
現時睇緊以下3部, 見IDER幾多人整固件, FiberHome好評? 開博爾較出名
請各位比d意見, 定係有其他推薦?

品牌                    型號, 核, Ram, Rom, 價錢
IDER/憶典             S1, 4核, 1G, 8G, $154
開博爾                     F1, 4核, 1G, 8G, $149
開博爾                     F2, 8核, 1G, 16G, $199
inphic/英菲克   i6, 8核, 1G, 8G, $199
FiberHome            i10-B, 8核, 1G, 8G, $157

另外, 想問下512mb係咪好少唔夠?
IDER/憶典         S1, 4核, 512mb, 4G, $94
FiberHome        i10-C, 8核, 512mb, 4G, $95

現時太多產品真係好頭痛, 我對畫面質素(4k?)沒甚麼要求,
四核心定八核心, 幾多ram好, CPU等既組合.....對 ...
pollykw 發表於 2015-8-21 02:29

你要求其實好簡單.

一係千尋盒子, 一係天敏T4.   2部係香港都有賣.  你唔好係淘寶買就ok.

天敏世界級垃圾

回覆 2# postmastur

請問點解唔好係 淘寶買 ? 有咩分別呢?

个个去逃
哭人店家粥水都冇得吃?

个个去逃
哭人店家粥水都冇得吃?
taxman123 發表於 2015-8-23 09:32

超過雙倍價錢
仲吃粥水?

个个去逃
哭人店家粥水都冇得吃?
taxman123 發表於 2015-8-23 09:32

呢D真是世界級的邏輯。

via HKEPC Reader for Android