有咩電視盒可以用黎做播放器?

之前用過幾個電視盒, 全部都麻麻地
宜家係用 LABTOP 做播放器, 但部機開始SHORT SHORT 地又唔想再買過部 LAPTOP

要求
1. 可以裝 KODI
2. STREAM NAS 入面既片, 要播到字幕, 1080P, 最好 FF 果陣D 反應快
3. 可以裝 MYTV, HKTV
4. ACESTREAM 睇波
5. 由於 ROUTER 係第二到, WIFI 要求穩定
6. TV SOURCE (有就最好, 冇都OK)
7. Google Play Store

要求
1. 可以裝 KODI
2. STREAM NAS 入面既片, 要播到字幕, 1080P, 最好 FF 果陣D 反應快
3. 可以裝 MYTV, HKTV
4. ACESTREAM 睇波
5. 由於 ROUTER 係第二到, WIFI 要求穩定
6. TV SOURCE (有就最好, 冇都OK)
7. Google Play Store

ryuyimryu 發表於 2015-9-17 12:13

1. 很多Android也稱可安裝KODI, 但實際能否用盡KODI的Codec又是另一回事, 去kodi.wiki/view/Android_hardware望望, 將購買範圍鎖定在最Compatible那些CPU上..

2. Stream local network內嘅片, 最普通一部android應該也可以, 但要看樓主對睇片的畫質/音效有那些要求,  畢竟上代的CPU, 很多只是帶Mali-400. 比較起現今所用的GPU慢  

3. MYTV, HKTV那些, 只屬Apps的問題, 如果它被寫成非電話不動, 這也沒辦法, 同時有誰可肯定這些apps, 日後update後也一定能使用.. 畢竟Android box不同電話, 就如youtube, Google也做手腳, 以前只須改build.prop也可出1080p, 但現在也不成了.

4. Acestream睇波, 如果想十拿九穩暢順咁睇血台. 樓主找到了記得通知我.. 降低點要求, 2000kps樓下的live stream, 找CPU/GPU快, 有G Lan那些型號較好.  

7. 找用Android OS, 或找可刷回Android的.. 如果不帶Google Play, 那便須要自己root, 再安裝Gapps便成

相信要實現足樓主以上要求, 砌/買部mini pc會比較實際穩陣.

回覆 2# SAGAQWE

多謝樓主, 勁有心機既回覆, 好想俾個 LIKE 你!!!
買 NCU 或者砌 MINI-PC 既價錢貴好多, 所以至想簡化做一部ANDROID BOX

自從冇左血台後, 上其他D LINK 好多時成日斷線, 咩心機都冇晒

我用緊HD600A同H600A最近用過天貓
我用非智能既HD600A都播到NAS片同字幕,而且快轉過啲都唔覺慢
其實你有冇用過哩啲盒子。冇就百幾二百買個黎用下
H600A同天貓都係用雲系統,無刷過ROM,H600A跟哩度啲師兄裝過啲野有PLAYSTORE但係你唔會點用
原因係你會係網上DL個沙發管家或者用手機拎個APK去盒子到用
H600A HKTV同TVB冇問題,天貓試過手機拎出黎既TVB APP冇問題。天貓冇試過裝HKTV因為已經唔想睇但應該得既
ACESTREAM唔知咩黎冇用過
WIFI既野佢點勁都好你唔買左番黎都係唔知用唔用到
你唔怕哂一兩舊水係應該試左淘部機頂盒
另外我用緊PIPO機頂盒大小既電腦,本身WIN8(應該正版),升左上WIN10

我用Ugoos的ut3s, 用Acestream, 經LAN線睇2000kps下嘅波波也算暢順. 如果樓主非要找Android Box的話, 可作考慮, 但它有優點, 也有缺點...

優點..
1. 很多RK3288的BOX的通病, 使用時都會久不久有窒一窒的症狀. 有時看整套劇集會順暢, 但有時耐不耐, 畫面及聲音會窒1~2秒, 在Youtube裡也一樣,  但ugoos的firmware寫得較好, 使用時沒有這現像, 或者它也有窒, 但快至感覺不到..
2. 它的firmware較全面, 有自家的ugoos settings, 例如可在Notification Bar顯示溫度, CPU Load等, 同時它內置風扇, 可自己設定風扇auto on或到逹那個溫度時turn on..
3. Setting內可選root/unroot. 不須自己動手找其它root方法.
4. 有真正OTA update, 當有新firmware version時, 會經OTA update
5. 用外置USB 2.0 外置2.5吋 Harddisk試它所有USB Ports, 都能够穩定做讀寫動作. 不會像很多細廠的, 寫入時便不穩定.

缺點:-
1. 價錢較貴
2. 它沒有英國規格三腳的火牛, 只有美式/歐式.
3. 機本身沒有MIC, 想用Voice Search時無能為力.
4. (不肯定) 本身Gapps好像欠缺了Calendar Sync, Contacts sync, 要自己找回放入/system/app. 但這點不太肯定, 因為巳用一段時間, 同時手上也有不同的Android Box, 這點或有記錯.

回覆 3# ryuyimryu

血台最近都用過佢睇波波.

同求Acestream睇波, 想十拿九穩暢順咁睇血台的盒子

回覆 7# tommy913
其實兩年前嗰堆 RK3188 睇 Acestream 2000~3000kbps 已經好順

回覆 8# 奶茶走甜

用RK-3188嘅Neo X7睇1500kps以上嘅, 都未必全場順暢, 莫說現今HD源, 幾千kps嘅lvie stream..開場前預早逼入場都覺有點困難啦.

回覆 9# SAGAQWE
我就係 X7,2000~3000k 冇問題,RK3188 解 8000k 都冇問題 ,你係唔係聽班友講喺 MX 熄咗硬解?其實冇需要。。。
話 RK3188 睇 Acestream 唔得一係 ROM 本身唔好,一係自己唔識 set,唔係好關 RK3188 效能事。。。